(Video) Huskanović: Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice, drugog dana se obilaze mezarja i taj dan se obilježava i kao Dan šehida

Muslimani širom svijeta danas proslavljaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika.

Bajram se slavi tri dana. Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice, drugog dana se obilaze mezarja i taj dan se obilježava i kao Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

U islamskoj tradiciji Bošnjaka za Bajram prisutan je običaj oblačenja nove ili najljepše odjeće koju imamo. Čišćenje muslimanskih domova i avlija, kao i (harema) džamije, jedan je od najljepših običaja u islamskoj tradiciji Bošnjaka. Najbolja praksa jeste da se prvi dan Bajrama posveti više živima, a drugi dan umrlima kada se obilježava i Dan šehida.

 Bajramska sofra ima veliko značenje, jer je to prvi ručak koji vjernici imaju nakon 30 dana posta. Stoga ne čudi da se tokom prvog dana ramazanskog Bajrama sve vrti oko trpeze, ponajviše mala djeca, a sam ručak predstavlja centralnu proslavu Bajrama. Za bajramskom sofrom okupljaju se domaćini, zajedno sa rodbinom, komšijama i prijateljima.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*