Zemlje regije trebaju razvijati miran, stabilan i prosperitetan Balkan

Premijerka Srbije Ana Brnabić govorila je u utorak na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru o važnosti gospodarske suradnje u regiji te pozvala sve dužnosnike iz BiH da razmisle o uključivanju u inicijativu Otvoreni Balkan.

Poručila je kako zemlje regije trebaju razvijati miran, stabilan i prosperitetan Balkan za sve svoje građane i gospodarstvenike.  

– Cjelokupno naše izaslanstvo pokazuje značaj koji mi pridajemo Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, ali i našim odnosima s BiH i generalno s čitavom regijom s obzirom na to da sam u nedjelju, prije 48 sati, bila u Zagrebu i imala dobre, konkretne i konstruktivne razgovore s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Nadam se da ćemo i u narednim tjednima i mjesecima nastaviti zajedno razvijati jedan miran, stabilan i prosperitetan Balkan za sve naše građane i gospodarstvenike –  ustvrdila je Brnabić.  

Spomenula je da je u posljednjih 10 godina udvostručena bilateralna razmjena između BiH i Srbije, a također i to da je BiH drugi izvozni partner Srbije, dok je Srbija treći izvozni partner Bosni i Hercegovini.

– Kada pogledate ta tri parametra potpuno vam je jasno, ne samo to koliko smo upućeni jedni na druge i koliko smo jedni drugima važni, već i koliki je potencijal koji naši građani ne vide, pa djeluje da je nekada neka druga zemlja važnija gospodarski za nas – nadodala je srbijanska premijerka.

Izrazila je uvjerenje i da će ovi podaci slijedeće godine biti još bolji.  

Na kraju je pozvala sve iz BiH da razmisle da se uključe u inicijativu Otvorni Balkan, jer to, kako kaže, praktički nema nikakve veze s politikom, osim što će smanjiti tenziju u ovom trenutku.

– Dobro bi nam došla veća uključenost i BiH i svakako Crne Gore, a ta inicijativa govori o uzajamnom otvaranju granica, potpuno slobodnom protoku ljudi, roba, usluga i kapitala – zaključila je Brnabić.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*