U Srbiji proglašena trodnevna žalost: Djecu roditeljima ne može niko vratiti

Na teritoriji cijele Srbije proglašena je trodnevna žalost koja počinje u petak, 5. maja do nedjelje, 7. maja, …

… a nakon stravičnog napada koji se dogodio u beogradskoj školi kada je učenik ušao i počeo pucati po svojim vršnjacima i uposlenicima. Usmrtio je osam učenika i jednog čuvara. Više ih je povrijeđeno, među kojima i nastavnica kojoj se ljekari bore za život. Nastava danas neće biti održana, a od sutra počinje minutom ćutnje.

Branko Ružić, ministar prosvjete Republike Srbije izrazio je duboku zahvalnost čuvaru i nastavnicima, ali i svim uposlenicima koji su pokušali spriječiti ovu tragediju.

“Molimo Boga da pomogne svima koji su hospitalizovani i povrijeđeni. Šestero djece je hospitalizovano i jedna nastavnica. Zahvalan sam na hrabrosti nastavnika i svih koji su bili prisutni u školi i pokušali da spriječe ovu tragediju. Tim psihologa su pozvani kako bi se učenicima, zaposlenima i drugima pružila podrška u ovom traumatičnom periodu koji slijedi za sve nas. Nezamislivo je, kada vidite te scene, kako je bilo toj djeci koja su doživjela strah pa i čuvara i nastavnika koji su pokušali da spriječe tragediju i zaštite najsvetije – djecu”, kazao je Ružić.

Istakao je kako je “Srbija nažalost i dio onog svijeta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju”.

“Evidentan je kancerogen, poguban uticaj interneta, videoigrica, tz.v zapadnih vrijednosti i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret, pooštravanje mjera, ali i sistemsko iznalaženje rješenja kako ova tragedija ne bi, ne daj Bože, prerasla u društveno prihvatljiv model ponašanja kakav je slučaj u nekim zapadnim društvima. Mi smo danas imali veoma sadržajan, emocijama nabijen razgovor i sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom Vlade Anom Brnabić. Naravno da ćemo koliko danas i kao vlada, a siguran sam da će to učiniti i predsjednik Republike, izaći sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovome vide, nazvat ću to neka mi niko ne zamjeri, političko lešinarenje, trebalo bi da se pogledaju u ogledalo i razmisle”, rekao je ministar Srbije.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*