Krunisani kralj Čarls Treći i kraljica Kamila

Ceremonija krunisanja britanskog kralja Čarlsa Trećeg završena je u Vestminsterskoj opatiji oko 13 sati po srednjoevropskom vremenu.

Nadbiskup Džastin Velbi stavio je krunu kralja Edvarda na glavu Čarlsa Trećeg, što je najjznačajniji dio ceremonije krunisanja.

On je stavio krunu Svetog Edvarda staru 360 godina na glavu monarha dok je sjedeo na prijestolu iz 14. vijeka u Vestminsterskoj opatiji.

Čarlsu, koji je naslijedio majku kraljicu Elizabetu koja je preminula u septembru prošle godine, prethodno je predstavljen niz istorijskih predmeta, od zlatnih kugli i mačeva ukrašenih draguljima do žezla u kojem se nalazi najveći bezbojni brušeni dijamant na svijetu.

Kralj se zakleo na upravljanje nacijama i teritorijima u skladu sa zakonima i običajima. Zakleo se i da će s milosrđem provoditi zakon i pravdu te da će održavati protestantsku reformiranu religiju.

“Bože, čuvaj kralja Čarlsa” uzviknuli su svi u Vestminsterskoj opatiji.

“Gospodo, ovdje vam predstavljam kralja Čarlsa, vašeg nedvojbenog kralja. Svi vi koji ste došli danas iskazati svoju počast i službu, jeste li spremni učiniti isto”, riječi su kojima se kralju dalo priznanje.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*