(VIDEO) “Moje pravo”: Danas u Sarajevu protest osoba sa invaliditetom – ovo su njihovi zahtjevi

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine, organizuje protestni skup danas u 15 sati ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Osobe sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine predugo su na dnu društvene ljestvice, zaboravljene, prepuštene sebi… Do skora smo imali neartikulisane i stihijske pokušaje ostvarivanja osnovnih prava, uglavnom od organizacija koje su bile više svrha same sebi nego čitavoj populaciji osoba sa invaliditetom, navodi se u saopćenju Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Riješili smo da na to stavimo tačku i krenemo u novi početak. Potrebno nam je jedinstvo i vizija, te konkretne akcije u kojima nema mjesta ličnim interesima. Počinjemo time što ćemo popravljati sopstveno stanje i ohrabrivati sve one koji još misle da borba nema smisla, da se okupimo oko jedne ideje vodilje, sažete u parolu: “Moje pravo!”. O našim obavezama svi vode računa, ali za naša prava moramo se izboriti sami. Unija ponosno predstavlja različitosti i u njoj su osobe koje svoje znanje i iskustvo koriste u svrhu zajedničkog cilja, a to je ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom, ističu iz Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Unija je iznijela i svoje zahtjeve:

  1. Hitno stupanje u pregovore Vlade Federacije BiH sa Unijom osoba i organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH, u vezi sa izmjenama nacrta Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom, a u skladu sa zaključkom sa 2. redovne sjednice Predstavničkog doma parlamenta FBiH.
  2. Smjena rukovodstva Zavoda Pazarić i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH. Hitno provođenje detaljne inspekcije i uvođenje sistema stalnih inspekcijskih nadzora u svim federalnim ustanovama socijalne zaštite poput Zavoda Pazaric, te realizacija svih usvojenih zaključaka sa tematske sjednice Parlamenta FBiH povodom dešavanja u Zavodu Pazarić 2019. godine.
  3. Osnivanje Ureda pravobranilaštva za djecu i osobe sa invaliditetom pri Vladi Federacije BiH.
  4. Isplata jednokratne novčane pomoći za djecu i osobe s neratnim invaliditetom.
  5. Donošenje novih, te izmjene i dopune postojećih zakona koji definišu prava djece i osoba sa neratnim invaliditetom i djelovanje organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH.

O protestima i zahtjevima govorili smo u otvorenom programu Radio Tuzle. Gost radija bio je Vahidin Nurkić, predsjednik Udruženja Imam pravo iz TK.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*