Nastavak suđenja Iliji Jurišiću: Zatražen monitoring sudskog procesa

Pred Vijećem za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, 2. i 3. aprila 2015. biće otvoren pretres po žalbi koju je, na prvostepenu presudu kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora, uložio njegov advokat Đorđe Dozet. Tim povodom Helsinški komitet za ljudska prava Srbije i Fondacija Istina Pravda Pomirenje iz Tuzle obratili su se zajedničkim pismom ambasadama SAD, Francuske, Njemačke i Velike Britanije u Beogradu i zamolili ih za monitoring sudskog procesa.

U pismu kojeg su potpisali Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Republike Srbije i Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina pravda Pomirenje, naglašava se slijedeće:

„Raspravljajući po zahtjevu Republike Srbije za izručenjem Ejuba Ganića, sud u Londonu je, svojevremeno, odbio taj zahtjev smatrajući da je on politički motivisan i da Ganić u Beogradu ne bi imao fer i pošteno suđenje. Donoseći oslobađajuću presudu u predmetu Ganić Sud u Londonu je posebno apostrofirao činjenicu da je u Beogradu,  u prvostepenom postupku Ilija Jurišić, građanin Bosne i Hercegovine, osuđen na 12 godina zatvora na osnovu nepostojećeg dokumenta. Paradokslano je ali istinito – tu činjenicu, tokom unakrsnog ispitivanja pred Sudom u Londonu, potvrdio je Milan Petrović, zamjenik tužioca za ratne zločine Republike Srbije, koji u predmetu Jurišić zastupa tužbu.

Podsjećamo da će Apelacioni sud u Beogradu ponovo, (nakon što je ukinuta prvostepena presudu Okružnog suda i Jurišić pušten da se brani slobode, Viši sud u Beogradu se u potpunosti oglušio o stavove Apelacionog suda i ponovo izrekao identičnu kaznu), u obnovljenom drugostepenom postupku, otvoriti raspravu u predmetu Jurišić.

S obzirom da ovaj slučaj već osam godina opterećuje odnose na relaciji Bosna i Hercegovina – Republika Srbija molimo Vas da ostvarite monitoring ovog procesa koji počinje  2. i 3. aprila 2015.  godine pred Vijećem za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu“.

(RTV7/ Press FIPP-a)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*