Nastavak saradnje komora Tuzle i Sremske Mitrovice

Delegacija Kantonalne privredne komore Tuzla posjetila je Regionalnu privrednu komoru Sremska Mitrovica. Prva je ovo posjeta i prvi sastanak nakon perioda u kojem su zbog pandemije korona virusa zaustavljene brojne aktivnosti i zamrznuti odnosi u brojnim sferama, pa tako i u međukomorskim.

Predrag Mujkić, direktor RPK Sremska Mitrovica sa saradnicom Zoranom Karalić koordinatoricom za usluge izrazili su zadovoljstvo posjetom delegacije iz Tuzle, ponovnim kontaktima i nastavkom dugogodišnjih dobrih odnosa dvije regionalne komore. Bila je ovo prilika da se razmijene mišljenja o aktulenom momentu privreda Sremskog okruga i Tuzlanskog kantona. Kako je istaknuto na ovom sastanku, evidentan je pomak, oporavak nakon perioda stagnacije koji je usporio globalnu privredu pa tako i privredu ova dva regiona. Raspravljalo se o mogućnostima podsticanja razvoja privrede, preduzetništva i preduzetničke inicijative, svega onoga što komore mogu pružiti privredi, svega onoga što komore čini servisom svojim članicama.

Dogovoreno je da se u narednom periodu radi na jačanju veza privrednika Sremskog okruga i Tuzlanskog kantona te da se s tim u vezi, pokuša u što kraćem roku organizovati susrete privrednika kako bi se obnovili postojeći a uspostavili novi kontakti i kako bi se dao doprinos nastavku saradnje i komora i privrednika. upućen je i poziv privrednicima iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije te građanima Tuzlanskog kantona, da posjete tradicionalnu kulenijadu koja se uskoro održava. Naime, u okviru svojih aktivnosti usmjerenih na promociju ruralnog razvoja i unaprjeđenje turističke ponude Regiona Srema, Privredna komora Srbije Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga, Opština Šid i MZ Erdevik ove godine 3. juna organizuju 24. ’’Sremsku kulenijadu’’ u Erdeviku. Svake godine veliki broj proizvođača autohtonog sremskog proizvoda – kulena, kvalitetnih vina sa fruškogorskog vinogorja, kao i razni specijaliteti iz „sremačke kuhinje“ imaju priliku da predstave svoje proizvode, uz prigodan cjelodnevni kulturno-umjetnički program kroz nastupe raznih kulturno-umetničkih društava i etno grupa. Manifestaciju posjeti više od 10.000 ljudi koji su u mogućnosti da obiđu oko 150 izlagača na sajmu.

“Sremska kulenijada je jedinstven festival za Sremski okrug koji integriše i afirmiše širok spektar kulturne raznolikosti regiona i njegove ekonomske potencijale kada su hrana i turizam u pitanju. Dođite da kroz ukuse, mirise, muziku i igru upoznate tradiciju, kulturu i život u Sremu”, poručio je Predrag Mujkić direktor Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga – Sremska Mitrovica.

Almir Mešić i Dino Kalesić, rukovodioci komorskih sektora, kao delegacija Kantonalne privredne komore Tuzla, pozvali su predstavnike RPK Sremska Mitrovica i privrednike Sremskog okruga da budu stalni učenici sajmova koji se tradicionalno održavaju na području Tuzlanskog kantona: List Lukavac, GraposExpo Gračanica, Gradačački sajam šljive, Lignum Expo Gradačac, Energa Tuzla i Dane jagodastog voća koji su na programu već od 19. maja.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo susretom i prilikom da se razgovara o povezivanju dvije privrede, uspostavljanju novih kontakata i nastavku saradnje dvije komore.

(RTV7/KPKTZ)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*