Nikšić: Pozivamo Srbiju da izruči ratnog zločinca Novaka Đukića

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić podsjetio je da je u masakru na Tuzlanskoj kapiji ugašen 71 mladi život je pozvao Srbiju da izruči ratnog zločinca Novaka Đukića kojem je Sud BiH izrekao kaznu zatvora od 20 godina.

“Taj dan je u masakru na Tuzlanskoj kapiji ugašen 71 mladi život. Ovo je prevelika tragedija koja je ostavila neizbrisiv trag, ne samo na porodice žrtava, već i na cijelo društvo. Proglašavanjem dana žalosti želimo pokazati da i 28 godina kasnije nismo zaboravili da smo taj dan izgubili toliku mladost, njihove želje i snove. Sjećanjem i opominjanjem želimo doprinijeti da se ovako okrutan zločin nikada više ne ponovi i da nijedna majka i niti jedan otac ne moraju oplakivati svoje dijete zbog okrutnosti rata i podržavanja zločinaca”, rekao je Nikšić.

Sud BiH je izrekao kaznu od 20 godina zatvora Novaku Đukiću, komandantu Vojske Republike Srpske, koji je naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle.

“Bjekstvom u Srbiju Đukić je postao nedostupan za bh. pravosuđe, a vlasti Srbije odbijaju njegovo izručenje jer ima njihovo državljanstvo. Ponovo pozivamo Srbiju da izruči ratnog zločinca i omogući zadovoljenje pravde jer to dugujemo porodicama žrtava i svim budućim pokoljenjima”, ističe Nikšić.

Dodaje da zločin ne smije ostati bez kazne te da se zaštitom i veličanjem zločinaca šalje pogrešna poruka posebno mladim ljudima.

“Posljedice takvih politika plaćamo i danas novim nevinim žrtvama”, zaključuje Nikšić.

(RTv7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*