Članovi Udruženja “Švicarac” ponovo ukazali na svoj težak položaj

Članovi Udruženja korisnika kredita “Švicarac” organizirali su danas ispred Centralne banke BiH u Sarajevu mirni protest kako bi ponovo ukazali na svoj težak položaj, te pozvali institucije države da im pruže pomoć u rješavanju njihovog problema.

Ovaj put mirni protesti organizirani su na regionalnom nivou, jer su se korisnici kredita u švicarskim francima danas u isto vrijeme okupili ispred tamošnjih centralnih banaka u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani. Dogovor je to udruženja iz regije koja štite prava tih osoba.

Predsjednik UKK “Švicarac” BiH Kemal Duraković kazao je predstavnicima medija da je cilj današnjeg okupljanja skrenuti pažnju institucijama države da su korisnici ovih kredita “još tu, da dišu i žive do konačne pobjede nad Hypo bankom”.

– Želimo animirati institucije države da se zaista konačno probude, te poštuju zakone i Ustav BiH, jer oni štite korisnike kredita nad zelenašenjem i lihvarenjem Hypo banke koje sprovodi nad korisnicima kredita – istaknuo je on.

Duraković podsjeća da je prije nekoliko dana na sudovima u Mostaru i Banjoj Luci donesena 200. presuda u korist korisnika kredita, kojom je utvrđeno da je ugovor potpisan s Hypo bankom ništavan. Presudama je definirano da korisnik vraća samo iznos kredita koji je podigao, bez ugovorene kamate.

Također podvlači da je od Nove godine do danas doneseno 50 presuda u korist korisnika kredita na opštinskom sudu u Mostaru, te očekuje da će u narednom periodu svakog mjeseca biti doneseno 20 do 30 istih presuda.

– Najveći krivci za ovaj slučaj isključivo su entitetske agencije za bankarstvo, jer one vrše reviziju rada banaka i morale su ući u sve poslovnice Hypo banke, što su i učinili u Mostaru i Banjoj Luci. One su morale odlučiti da su ugovori, na način na koji su napravljeni, ništavni – podvukao je Duraković.

Također je zaključio da je BiH u prednosti u odnosu na zemlje regije, gdje su pored Hypo banke kredite u švicarskim francima davale i druge banke. Naglasio je da udruženja iz regije okupljena oko ovog problema sarađuju, te razmjenjuju podatke i materijalne dokaze o kriminalnom radu banaka.

Učesnici mirnih protesta, nakon platoa ispred Centralne banke, uputili su se prema zgradi Predsjedništva BiH gdje će simbolično zapaliti tri svijeće, a potom se zadržati i ispred poslovnice Hypo banke u neposrednoj blizini.

U BiH je registrirano 9.802 korisnika kredita u švicarskim francima, od toga 6.100 u Federaciji BiH i 3.702 u RS-u.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*