Uhapšen najtraženiji osumnjičenik za genocid u Ruandi

Najtraženiji bjegunac povezan s genocidom u Ruandi 1994. godine uhapšen je u Paarlu u Južnoj Africi nakon više od deset godina bijega.

Fulgence Kayishema optužen je za orkestriranje ubistava više od dvije hiljade Tutsi izbjeglica – žena, muškaraca, djece i staraca – u katoličkoj crkvi Nyange tokom genocida. U bijegu je od 2001. godine.

Uhapšen je u srijedu u zajedničkoj operaciji južnoafričkih vlasti i UN-ovih istražitelja, javlja CNN.

Prilikom hapšenja, Kayishema je isprva nijekao svoj identitet, navodi se u saopštenju tima UN-a. Ali na kraju je priznao: “Dugo sam čekao da me uhapse”.

Istražitelji su rekli da je koristio više identiteta i krivotvorio dokumente kako bi izbjegao otkrivanje.

“Hapšenje predstavlja vrhunac intenzivne, temeljite i rigorozne istrage”, rekao je CNN-u viši dužnosnik ureda tužioca koji je radio na slučaju.

“Fulgence Kayishema bio je u bijegu više od 20 godina. Njegovo hapšenje je garancija da će se on konačno suočiti s pravdom za svoje navodne zločine”, rekao je glavni tužitelj Serge Brammertz iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih naroda za kaznene sudove (IRMCT).

“Genocid je najteži zločin poznat čovječanstvu. Međunarodna zajednica se obavezala osigurati da njezini počinitelji budu procesuirani i kažnjeni. Ovo hapšenje je opipljiva demonstracija da ova predanost ne blijedi i da će pravda biti zadovoljena, bez obzira na to koliko dugo traje”, rekao je Brammertz.

Na kraju genocida u julu 1994., Kayishema je sa suprugom, djecom i rodjakom pobjegao u Demokratsku Republiku Kongo. Nakon što se preselio u druge afričke zemlje, preselio se u Južnu Afriku 1999. godine i pod lažnim imenom zatražio azil u Cape Townu.

Prema riječima tužilaca, od svog dolaska u Južnu Afriku mogao se osloniti na čvrstu mrežu podrške uključujući bivše ruandske vojne pripadnike koji su otišli krajnje daleko kako bi prikrili njegove aktivnosti i mjesto gdje se nalazi.

Ponuđena velika nagrada

Posljednjih godina, tužitelj IRMCT-a žalio se na nedostatak suradnje južnoafričkih vlasti i bilo je nekoliko neuspješnih pokušaja otkrivanja Kayisheme. U izvještaju se opisuje neuspjeh u njegovom hapšenju od prije tri godine.

Ali u četvrtak je Brammertz pohvalio suradnju i podršku južnoafričke vlade.

Događaji u Nyangi, u Ruandi, bili su jedan od najbrutalnijih u genocidu, u kojem je procijenjeno da je ubijeno 800 hiljada Tutsija i umjerenih Hutua u razdoblju od 90 dana.

Tribunal tvrdi da je Kayishema izravno sudjelovao u “planiranju i izvršenju ovog masakra”. U optužnici stoji da je kupovao i dijelio benzin kako bi zapalio crkvu dok su u njoj bile izbjeglice. Kayishema i drugi također su optuženi da su buldožerom srušili crkvu nakon požara, dok su izbjeglice još bile unutra.

Bivši svećenik u crkvi, Athanase Seromba, osuđen je za masakr 2006. godine i osuđen na 15 godina zatvora, što je kasnije povećano na doživotnu kaznu u žalbenom postupku.

Kayishema bi u petak trebao biti izveden pred sud u Cape Townu.

Američki Program za nagrađivanje ratnih zločina ponudio je nagradu do 5.000.000 dolara za informacije o Kayishemi i drugim bjeguncima traženim za počinjenje genocida u Ruandi.

Nakon uhićenja Kayisheme, UN još uvijek traga za još tri istaknuta osumnjičenika.

Godine 2020. još jedan bjegunac uhvaćen je u predgrađu Pariza nakon više od 20 godina bijega.

Félicien Kabuga, “jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca”, za kojeg se tvrdi da je bio vodeća osoba u genocidu, uhapšen je u zajedničkoj operaciji s francuskim vlastima.

N1

Jedan komentar

  1. Wow Thanks for this site i find it hard to uncover extremely good related information out there when it comes to this material thank for the content site

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*