I Tuzlaci bi vozom na more

Povodom vijesti o ponovnom uvođenju sezonskog voza na relaciji Sarajevo-Ploče-Sarajevo od 2. juna 2023. godine NGG “Prijatelji željeznice” Tuzla ponavlja inicijativu od prošle godine pod nazivom “I TUZLACI BI VOZOM NA MORE”, koja je ujedno otvoreno pismo Upravi Željeznica Federacije BiH u Sarajevu i Tuzli.

– Pozivamo nadležne u Poslovno-prometnom području Tuzla Željeznica Federacije BiH da uz pomoć ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona i ministarstva prometa FBiH osiguraju da Željeznice FBiH uvedu sezonski voz Tuzla-Sarajevo, kao vezu na sezonski voz Sarajevo-Ploče koji će ponovo saobraćati od 2. juna do 27. augusta 2023. godine. Ovo je minimum koji možete uraditi za građane Tuzlanskog kantona, a dobit ćete odličnu turističku priču i pravi ljetni sadržaj za građane, ali i turiste koji bi posjetili Panonska jezera i druge sadržaje koje nudi Tuzlanski kanton.

– Još jednom podsjećamo da od 14. decembra 2019. godine do danas na pruge Tuzlanskog kantona nije kročio nijedan putnički voz, pa ni vagon, te je na ovaj način najmnogoljudniji kanton u potpunoj željezničkoj blokadi i kao takav je slijepo crijevo na Željeznicama FBiH, i to “crijevo” koje kroz teretni željeznički saobraćaj ostvaruje gro prihoda na ŽFBH.

Uvođenje sezonskog putničkog voza Tuzla-(Sarajevo)-Ploče bio bi lijep gest za građane i pozitivna turistička priča za kanton, a poduzimanje hitnih koraka ka elektrifikaciji pruga na TK je obaveza za Vladu TK, Vladu FBiH i Željeznice FBiH – navodi se u saopćenju NGG “Prijatelji željeznice” Tuzla.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*