Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 2. august 2021. godine: Christian Schmidt (na fotografiji) je od danas zvanično novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, nakon što je u Sarajevu od Valentina Inzka simbolično primio zbirku svih akata OHR-a. ( Nihad Ibrahimkadic - Anadolu Agency )

Schmidt: Komemoracija blajburškim žrtvama ne smije biti prilika za umanjenje zločina

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je da komemoracija blajburškim žrtvama, sutra u Stocu, ne smije biti iskorištena za relativiziranje ili umanjenje zločina, niti za isticanje ustaških i drugih fašističkih simobola.

“Komemoracije žrtvama se nikada ne smije koristiti za relativiziranje ili umanjivanje zločina koje su počinile nacističke snage i njihovi saveznici tokom Drugog svjetskog rata. Isticanje ustaških i drugih fašističkih simbola je uvredljivo i ne smije biti dopušteno u modernom društvu”, naveo je Schmidt na Twitter nalogu OHR-a.

Visoki predstavnik je podsjetio da govor mržnje i zločini iz mržnje predstavljaju krivična djela, te naglasio da su pravda i pomirenje mogući samo ako se prihvati istina.

“Na taj način ćemo se pobrinuti da žrtve ne budu zaboravljene i da se nepravde više nikada ne ponove”, kazao je Schmidt.

On je također naveo kako je komemoracija blajburškim žrtvama događaj koji je u prošlosti korišten za glorifikovanje pronacističkih grupa i pojedinaca.

(bhrt)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*