Erdoan ili Kiličdarolu: Građani Turske biraju predsjednika

U Turskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora, a više od 64 miliona građana Turske s pravom glasagrađani biraju između aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana i lidera turske opozicije Kemala Kiličdarolua. Birališta su otvorena jutros u 8.00 sati po lokalnom vremenu (7.00 sati po srednjoevropskom).

U drugom krugu izbora, pravo glasa imat će dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

Erdoan je u prvom krugu, održanom 14. maja, osvojio 49,5 odsto glasova, dok je Kiličdarolu skupio 44,89.

Erdoanov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Između dva izborna kruga treći predsjednički kandidat Sinan Ogan objavio je da će podržati Erdoana, što dugogodišnjem turskom lideru daje prednost u trenutnim prognozama.

Izbori će odgovoriti na pitanje da li će dugogodišnji lider preuzeti još jedan predsjednički mandat imajući u vidu da je u prvom krugu imao dobar rezultat u odnosu na prognoze. To mu je uspjelo i pored vala inflacije u zemlji i razornog zemljotresa u februaru. Slike tog razaranja obišle su planetu ne samo zbog prirode katastrofa kakve su inače zemljotresi već i zbog upitnih arhitektonskih rješenja ekspanzivne gradnje višespratnica.

Obojica predsjedničkih kandidata nastojali su između dva izborna kruga pridobiti oko tri miliona glasača Sinana Ogana.

(BHRT/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*