JU Veterinarski zavod TK ponovo potvrdio svoju kompetentnost u dokazivanju i serotipizaciji Salmonela od javno-zdravstvenog značaja u BiH

U prostorima Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan” u Banja Luci 31.5.2023. godine je održana Evaluacija međulaboratorijskog uporednog ispitivanja – serotipizacija Salmonella spp. u uzorcima briseva, organizovana za akreditovane laboratorije u Bosni i Hercegovini u 2022.godini.
Ovaj skup dio je Projekta „Unapređenje sistema sigurnosti hrane u Bosni Hercegovini“, finansiran je od strane Češke razvojne agencije, a implementator je Državni veterinarski institut iz Praga.
Partner u implementaciji aktivnosti vezano za salmonelu u živinarstvu/peradarstvu је Kancelarija za Veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Međulaboratorijskim dogovorom za realizaciju aktivnosti kandidovan je Veterinarski Institut Republike Srpske „Dr. Vaso Butozan“, Banja Luka, pod vodstvom Dejane Krneta dr.vet.med., Rukovodioca laboratorije za kliničku bakteriologiju, mikologiju i parazitologiju.

Učesnik skupa ispred JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona bila je direktorica Zavoda Mr.prim.mikrobiologije Sajma Huremović, specijalista veterinarske medicine.

Velika nam je čast biti dio ovako važnog projekta za Bosnu i Hercegovinu. Naš laboratorij je postigao stoprocentnu (100%) tačnost u serotipizaciji Salmonela od javno-zdravstvenog značaja.
Rezultati ispitivanja pokazali su da laboratorije odnosno Javne ustanove, među kojima je i Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona, a koje ispituju uzorke u okviru nacionalnih programa kontrole salmonele u peradarskim farmama, uspiješno sprovode postupak standardne detekcije i serotipizacije Salmonella spp. u dostavljenim uzorcima akreditiranim metodama. Našim učešćem u Projektu ponovo dokazan visok stepen stručnosti osoblja Veterinarskog zavoda TK, te dugogodišnji kvalitet u radu na što sam izuzetno ponosna, istakla je Huremović.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*