Izdato upozorenje od mogućih poplave, evo gdje je najkritičnije

Prognozira se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Bosne, Une, Sane i Vrbasa.

Očekuje se dostizanje nivoa vodostaja na hidrološkim stanicama pri kojima može doći do izlijevanja iz korita, odnosno plavljenja područja uz vodotoke, saopćila je Agencija za vodno područje rijeke Save.

– Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u ovom periodu na području su donjeg dijela sliva Bosne te na slivovima Spreče i Tinje. U navedenom periodu prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na slivnom području: Bosne, Une i Sane te rijeke Vrbas. Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Tuzlanskom te Srednjobosanskom kantonu – saopćili su iz Agencije.

Sugerišu nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.

(RTv7/Faktor)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*