Turska i Azerbejdžan će od sada imati zajednički stav u spoljnoj politici

Turska i Azerbejdžan će ubuduće imati zajednički stav u spoljnoj politici, istaknuto je nakon sastanka predsjednika dvije zemlje, Redžepa Tajipa Erdoana i Ilhama Alijeva.

“Dobrodošao u svoju domovinu”, riječi su kojima je Alijev poželio dobrodošlicu Erdoanu u azerbejdžansku prijestonicu, Baku, te mu još jednom čestitao pobjedu na izborima 28. juna.

Alijev je zahvalio turskom predsjedniku i narodu Turske na moralnoj i političkoj podršci koju su Azerbejdžanu iskazali u Drugom ratu u Karabahu, prenosi Anadolija.

“Turska i Azerbejdžan će od sada imati zajednički stav u spoljnoj politici. Naše zajedničke spoljnopolitičke aktivnosti takođe su od velike važnosti za regiju. Faktor tursko-azerbejdžanskog jedinstva vrlo je važan za razvoj, stabilnost i bezbjednosti regije”, poručio je Alijev.

Bliske bratske veze između Turske i Azerbejdžana često se sažimaju u motu: “Jedan narod, dvije države”.

Erdoan je nakon sastanka s Alijevim istakao da bi uspostavljanje ključne kopnene rute koridora Zangezur na južnom Kavkazu pomoglo izgradnji čvršćih veza između Turske i Azerbejdžana.

“Ako brzo riješimo pitanje Zangezura, to će nas dovesti do napretka na dva važna dobitka, u drumskom i željezničkom saobraćaju”, rekao je Erdoan.

Planirani Zangezurski koridor – nesmetana cesta kroz jermensku teritoriju koja povezuje Azerbajdžan s njegovom eksklavom Nakhčivan – takođe bi povezao Azerbejdžan direktno s istočnom Turskom.

Regija Zangezur izvorno je bila dio Azerbejdžana, iako su je Sovjeti dali Jermeniji 1920-ih, lišavajući Azerbejdžan direktne kopnene rute do Nakčivana.

Nakon 44-dnevnog rata s Jermenijom u jesen 2020., Azerbejdžan se usredotočio na planirane veze uključujući autoceste i 43 kilometra željezničke pruge kroz koridor.

Erdoan je takođe najavio da su počeli radovi na osnivanju tursko-azerbejdžanskog univerziteta.

Sa svoje strane, Alijev je rekao da je saradnja između Turske i Azerbejdžana od vitalnog značaja za cijelu regiju.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*