Mujkanović na „domaćem terenu“ nastavlja kampanju u CEZ prvenstvu

Tuzlanski automobilista, Armin Mujkanović, ovoga vikenda vozi četvrtu trku za Prvenstvo Hrvatske. Njegov matični klub, Splitski autoklub, domaćin je 26. izdanja Nagrade Malačke – Sveti Dujam. Trka iznad Splita već tradicionalno okuplja veliki broj takmičara iz cijele Evrope, a 2020. su na ovoj stazi imali i višestruki evropski prvaci, Simone Faggioli i Christian Merli. I ove godine, trka ima međunarodni karakter jer se boduje i za FIA prvenstvo Centralnoevropske zone u brdskim trkama.

Mujkanović je svoju sezonu u Prvenstvu Hrvatske započeo odlično i nakon tri vožene trke vodi i u klasi 6a i grupi 6. Iako se ni sam nije nadao ovakvom startu, Tuzlak je na dobrom putu da odbrani titulu. Ipak, priznaje da će biti teško obzirom na to da vozi automobil čiste grupe N, dok su njegovi konkurenti u automobilima E1 specifikacije.

„Sezona je krenula mnogo bolje nego što smo očekivali. Dok su ostali unaprijeđivali automobile, mi smo naš samo osvježili i vratili ga u optimalnu formu nakon naporne 2022. sezone. Ono što je evidentno je da sam mnogo opušteniji u automobilu, a to dolazi s kilometrima kojih sam sakupio dovoljno da se osjećam ugodno u ovom automobilu. Nakon duže vremena, u sezonu sam ušao s poznatim automobilom. To se pozitivno odrazilo na vremena jer sam napravio značajnu razliku i napredak u odnosu na prošlu godinu.“, sumirao je utiske nakon prve tri trke Mujkanović.

Pored Prvenstva Hrvatske, Mujkanović vozi i FIA CEZ prvenstvo. Obzirom na to da kalendar broji čak 14 trka širom Centralnoevropske zone, Mujkanović nastupa na odabranim trkama i za sada je osmom mjestu sa jednom voženom trkom od tri održane. Koliko je konkurencija jaka, govori i to da u istoj grupi s Mujkanovićem voze takmičari s monstruoznim Mitsubishijima od po čak 900 KS, kao i WRC automobili te i jedan GT3 Lamborghini:

Trenutno zauzimamo osmo mjesto. CEZ je matematički šampionat. Morate biti pametni i birati koje ćete trke voziti. U slučaju punih bodova u Splitu, ovisno o plasmanu na kraju trke mogu biti čak ispred momaka s WRC automobilima, pa čak i Poljaka s Lamborghinijem. Nemamo prevelika očekivanja, obzirom na to da smo svjesni s kakvim automobilom se borimo protiv „hillclimb monsters“ automobila. Želimo samo uzeti što veći broj poena i postaviti dobar temelj za nastavak sezone.“, zaključio je Mujkanović koji je danas vršio i posljednje pripreme na svojoj Hondi pred polazak u Split.

Brdska trka Malačka se vozi 17-18. juna 2023. na stazi Radošić – Malačka.

(Press A.M./RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*