EU obezbijedila 4,5 miliona eura za podršku profesionalnom pravosuđu u Bosni i Hercegovini

U okviru kontinuirane podrške EU sektoru vladavine prava u BiH danas je u Sarajevu predstavljena druga faza projekta EU4Justice: Podrška profesionalnom pravosuđu i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji EU finansira sa 4,5 miliona eura.

Sredstva za ovaj projekat su obezbijeđena kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske unije, sa ciljem podrške vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kroz jačanje nezavisnosti, efektivnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosudnog sektora u BiH. Projekat će trajati tri godine, od decembra 2022. do novembra 2025. godine.

“Ovaj projekat je nastavak opredijeljenosti EU da podrži reformu pravosudnog sektora, a podrazumijeva više od same tehničke pomoći. Radi se o zajedničkom djelovanju EU i zemalja članica, kako volimo reći ‘Team Europe’, te uključuje proces bliske saradnje između pravosuđa i drugih aktera u Bosni i Hercegovini i njihovih partnera iz država članica EU. Zahvaljujem se našim partnerima iz Francuske, Njemačke i Španije na njihovoj posvećenosti uspješnoj provedbi projekta”, rekao je ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

On je kazao da održivi napredak i usklađivanje sa standardima EU zahtijeva aktivno učešće širokog spektra aktera.

“Ključno je da organi vlasti u BiH pokažu opredijeljenost i predano slijede dogovoreni program reformi”, rekao je.

Nadovezujući se na uspjeh prve faze ovog projekta (2019. – 2021.), implementacija EU4Justice faze II uključit će različite pravosudne institucije širom BiH: Visoko sudsko tužilačko vijeće BiH, Tužilaštvo BiH, sudove, Ministarstvo pravde BiH, agencije za sprovođenje zakona i Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, ali i ostale brojne aktere, sa ciljem unapređenja vladavine prava, mehanizama za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i osiguranja efikasnog i transparentnog pravosuđa u BiH.

Tokom implementacije, projekat će pokrenuti niz aktivnosti, kao što su jačanje kapaciteta za praćenje i evaluaciju, promoviranje integriteta, poboljšanje upravljanja karijerom, jačanje disciplinskih postupaka i podsticanje koordinacije unutar lanca krivičnog pravosuđa. Kroz ove aktivnosti, projekat nastoji pravosudni sistem u BiH dodatno uskladiti za evropskim standardima.

Predsjednik VSTV-a BiH, Halil Lagumdžija naglasio je da je VSTV dugotrajni partner ovog projekta, te da je VSTV učestvovao u njemu kroz cijelu prvu fazu, te od samog početka druge faze projekta.

“Očekujemo da projekat EU4Justice doprinese stvarnom napretku u sektoru vladavine prava, i pravosuđa kroz privilegovanu saradnju sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini. Francuska stoga podržava napore Evropske unije u korist jačanja pravosudnog sistema u zemlji kroz projekat EU4Justice, faza II”, rekla je Christine Toudic, ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*