Tuzlanski učenici osvojili tri medalje na Greenwich olimpijadi

Tuzlanski učenici osvojili tri medalje na internacionalnoj Greenwich olimpijadi koja je održana na Queen Mary University u Londonu.

Osvajanjem medalja na BOSEPO-u učenici su ostvarili pravo učešća na raznim međunarodnim takmičenjima koja će se održati tokom 2023. godine širom svijeta, kao što su: Genius olimpiada i I-Sweep takmičenje u SAD-u, Infomatrix u Rumuniji, Inespo u Holandiji, Internacionalna Greenwich olimpijada na Queen Mary University u Londonu.

Bosanskohercegovačka olimpijada naučnih projekata BOSEPO je takmičenje u kojem mogu učestvovati svi učenici od 10 do 19 godina, a koji pohađaju osnovne i srednje škole u Bosne i Hercegovini, ali i iz drugih država svijeta. Cilj ovog takmičenja je promocija značaja i vrijednosti nauke i tehnologije, kroz koju učenici stiču zavidni nivo znanja u izradi naučnih radova, te istovremeno potiče talentovane mlade ljude da se počnu baviti naukom.

Učenici Richmond Park International Primary/Secondary School Tuzla su na prestižnoj IGO International Greenwich Olympiadi 2023 koja se održava na Queen Mary University u Londonu, osvojili tri medalje u kategorijama Engineering i Kratkometražni film.   

Zlatna odličja u kategoriji Engineering osvojili su Damir Konjić, Tarik Kamberović i Bakir Imširović (koji je iz opravdanih razloga bio spriječen putovati u London). Svoje kratkometražne filmove su online putem prezentovali Alem Dautović sa filmom “ŠUK” i Sami Bektašagić sa filmom “Sincerely Jamie”.

Oba projekta su osvojila srebrene medalje.

Projektom “Filament Making Machine for 3D Printing” realizovana je mašina koja omogućava da se od plastičnih boca napravi filament za 3D printer. Na ideju definisanja projekta se došlo zbog toga što je nabavka filamenta za 3D printer dugotrajna, ne tako jeftina za zaljubljenike 3D printanja, te da filament ima istu hemijsku strukturu kao i plastične boce za vodu i sokove. Kako u BiH ima puno plastičnih boca koje se ne recikliraju, ovim projektom su ekološki osvješteni učenici željeli dati i njihov mali doprinos smanjenju zagađenja okoliša. Realizovana mašina se sastoji se od 2 seta Arduino uno, stepper motora, grijača, senzora temperature, potenciometra, LCD displeja, napojne jedinice i drugih elektroničkih komponenti. Plastične boce se ravnaju, sijeku na tanke trake, te potom provlače kroz realizovanu mašinu kako bi se dobio filament za 3D printanje.

Kratkometražni film “ŠUK” je projekat napravljen sa ciljem podizanja svijesti o mladim pojedincima koji se bore protiv dijabetesa i sličnih bolesti. Projekt prikazuje korištenje kinematografije i videoografije kako bi se ideja tolerancije predstavila gledaocima na zanimljiv, umjetnički način.

Kratkometražni film, ‘Sincerely, Jamie’, prati životni put mladog tinejdžera dok se suočava s izazovima odrastanja. Kroz ovaj samostalno napravljen film, učenik Sami Bektašagić je istraživao dubine teškoća koje donose punoljetstvo, inspiriran promatranjem mladih ljudi kako se nepovratno suočavaju s vlastitim životima.

Mentori učenika bili su profesori Sadmir Delić i Metin Yilmaz.

Ovogodišnja IGO olimpijada je okupila 356 učenika iz 41 države, a koji su predstavili 224 projekata u šest različitih kategorija.

Učenici su tokom boravka na takmičenju imali priliku obići i znamenitosti Londona kao što su: Muzej voštanih figura “Madame Tussads”, Regents Park, Camden Town, obilazak Cambridge-a, Science i British muzeja, Eye of London, Big Ben i Houses of Parliament, South Bank, China Town i Oxford Street.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*