Sutra otkrivanje Tvrtkove statue u Visokom

Sutra će biti upriličeno otkrivanje statue kralja Tvrtka Kotromanića u parku ‘Ravne 2’ u Visokom.

Monumentalnu statuu su izradili na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu pod vođstvom šefa odjeljenja kiparstva profesora Darka Šobota.

U umjetničkom programu će učestvovati prvak opere Narodnog pozorišta u Sarajevu bariton Marko Kalajanović, glumica Narodnog pozorišta profesorica Minka Muftić te pijanista profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu Bartolomej Stanković.

O Tvrtku će govoriti bivši gradonačelnik Tuzle, gradu u kome je postavljena statua Tvrtka 2012. godine i autor knjige o ovom srednjevjekovnom vladaru Jasmin Imamović, a skupu će se obratiti i Dr Semir Osmanagić. Upravo je investitor ovog projekta Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ iz Visokog.

Ovo je jedan u nizu umjetničkih projekata ove godine u najljepšem parku na jugu Evrope. Naime, za početak proljeća u martu 2023. je upriličeno otvaranje Teslinog trga – paviljona sa statuom Nikole Tesle te biste šest autora ljubavne poezije (Rumi, Tagore, Lorka, Neruda, Jesenjin i Edgar Allan Poe). Tokom ljeta 2023. očekuje se da će biti postavljene i statue ilirskoj kraljici Teuti te otkrivanje orginalno napravljenog stećka s kosmičkim simbolima.

Otkrivanje statue kralju Tvrtku je javno i besplatno i pozvani su zainteresovani da prisustvuju ovoj svečanosti.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*