Poznati youtuber potpisao nešto manji ugovor od fudbalske legende Messija

Strimer Feliks Lengjel (Felix Lengyel, 27), poznat pod nadimkom xQc potpisao je do sada najunosniji ugovor sa streaming platformom Kick, piše hcl.hr.

Ne tako davno, kompanija Microsoft platila je između 20 i 30 miliona dolara da tada popularni strimer Tyler “Ninja” Blevins napusti Twitch i krene streamati na platformi Mixer. Nekoliko godina kasnije Mixer je propao, Ninja se vratio na Twitch i odavno više nije najpopularniji streamer.

Striming platforma Kick odlučila je platiti 70 miliona američkih dolara da bi popularni streamer Felika “xQc” Lengjel iduće dvije godine emitirao svoje sadržaje kod njih. Ugovor koji je Lengjel potpisao sadrži i određene klauzule uz koje može zaraditi i znatno više – sveukupno stotinu miliona dolara.

Da stvar bude bizarnija, iz Kicka nisu platili ekskluzivnost, što znači da Lengjel može nastaviti streamati i na drugim platformama na kojima već ima svoju publiku.

Ova najava dolazi usred perioda turbulentnog odnosa između strimera i platforme Twitch. Odnosi su i prije bili napeti zbog omjera u kojemu se dijeli zarada. Trenutno je to 50:50 između strimera i Twitcha, no nedavno je Twitch odlučio ograničiti strimerima prilike za vanjsku zaradu kroz streamove, što je izazvalo negativne kritike strimera i prijetnje bojkotom.

Platforma Kick po trenutnom pravilu strimerima ostavlja 95 posto zarade. Još uvijek se smatraju startup kompanijom te navode kako će još nekoliko godina poslovati s gubitkom.

Ugovor koji je Lengjel potpisao znatno je veći od novca kojega zarađuju ostali strimeri, ali i profesionalni sportisti. Usporedbe radi, ugovor ovog strimera tek je nešto manji od onoga koliko se procjenjuje da je fudbalski klub Intel Miami platio kako bi doveo Lionela Mesija (Messi).

(Dnevni Avaz/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*