Nastavak saradnje Grada Tuzle i SOS Dječijeg sela u BiH

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, sa saradnicama,  pomoćnicom gradonačelnika za Službu za kulturu, mlade i socijalnu zaštite, Asjom Redžić i direktoricom JU Centar za socijalni rad Tuzla, Lejlom Sadiković, sastao se u ponedjeljak, 19.6.2023. u gradskoj upravi Tuzle sa nacionalnim direktorom SOS Dječijih sela u BiH, Malikom Garibijom i direktoricom SOS Dječijeg sela Gračanica, Slađanom Cvitkušić-Skenderović.

Predstavnici SOS Dječijeg sela u BiH upoznali su gradonačelnika sa programima koje SOS Dječija sela u BiH implementiraju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, u cilju zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja, osiguravanju Kuće za mlade i programa osnaživanja mladih koji izlaze iz alternative, brige kroz zapošljavanje i rješavanje stambenih pitanja, kao i implementacije deinstitucionalizacije i integracije SOS porodica u lokalne zajednice.

“Naši strateški partneri s kojima gradimo održivu saradnju su općine, gradovi i resorna ministarstva, a Tuzlanski kanton je zajedno sa Sarajevskim kantonom naš prioritet u ostvarivanju bolje kvalitete za djecu bez roditeljskog staranja, djecu koja su u riziku od razdvajanja od svojih porodica porijekla i socijalno ugroženih mladih ljudi koji dolaze iz lokalnih zajednica. Implementiramo programe jačanja i očuvanja bioloških porodica i postizanje sveopće kvalitete lokalnih zajednica kroz jačanje djece, mladih i porodica u zajednicama”, naglasili su predstavnici SOS Dječijeg sela.

Pored toga, jedna od aktivnosti koju ova organizacija provodi je i aktivan rad na unapređenju zakona i praksi u hraniteljstvu, ustanova za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja, kao i kreiranju novih servisa za djecu koja zahtijevaju posebnu brigu i usluge.

Gradonačelnik Lugavić se zahvalio SOS Dječijem selu na provođenju njihove humane misije i na svim programima i resursima koje SOS Dječija sela u BiH nude u cilju razvoja socijalnog sistema, te ih upoznao sa mogućnostima ostvarivanja još bolje saradnje sa nadležnim službama Grada Tuzle, kako na realizaciji programa usmjerenih na zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja, tako i programa zapošljavanja ove ranjive kategorije našeg društva. “Vjerujemo da zajedno možemo mnogo učiniti, a posebno za djecu i mlade koji trebaju našu podršku na njihovom putu da postanu samostalni i funkcionalni članovi društva kojem doprinose i u kojima grade sigurne budućnosti”, kazao je gradonačelnik.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*