(Video) Udruženje građana “Vive žene” nizom aktivnosti obilježava Međunarodni dan podrške žrtvama torture

Udruženje građana “Vive Žene” Tuzla je prva organizacija civilnog društva koja kontinuirano obilježava 26. juni, Međunarodni dan podrške žrtvama torture s ciljem stalnog podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u našoj zemlji, težak položaj žrtava torture te prisustvo torture u svijetu.

Preživjeli su suočeni sa nepostojanjem sveobuhvatnog zakonodavstva, nejednakim tretmanom unutar pravosuđa i sudskim presudama koje često ne odgovaraju težini počinjenih zločina i pretrpljenih tortura.  Prošlo je skoro 30 godina od rata, žrtve stare i umiru u izuzetno teškim socio-ekonomskim uslovima, lišeni stavrnog mira i dostojanstvenog života.

Uporedo, žrve su suočene sa veličanjem ratnih zločinaca i čestim negiranjem počinjenih zločina što dodatno retraumatizira žrtve, čime se gubi nada u bolju budućnost i neponavljanje zločina.

Država Bosna i Hercegovina i svi nivoi vlasti dužni su obeštetiti žrtve, priznaju njihov status i omoguće pravo na istinu, pravdu i reparaciju.

Stoga Udruženje “Vive Žene” poziva vlasti na odgovornost i zahtjeva da izvrše obaveze proistekle ratifikacijom međunarodnih konvencija i postojećeg domaćeg zakonodavstva.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*