Potpisan ugovor o provedbi novog projekta kojim će se obogatiti sadržaji na Ilinčici

Nakon što je krajem prošle godine uspješno okončan projekat „Panonsko-jadranska veza – PA.CON“, koji je sufinansiran iz sredstava EU IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje izmedu Hrvatske, BiH i Crne Gore – Grad Tuzla, Udruženje za razvoj NERDA i Turistička zajednica grada Tuzle su, sa ciljem unapređenja turističke infrastrukture izletišta Ilinčica u smislu opremanja i dogradnje postojećih sadržaja namijenjenih za aktivan boravak u prirodi, aplicirali sa novim projektom za dodjelu sredstava iz EU IPA II Programa prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ovih dana je potpisan ugovor o provedbi projekta, pod nazivom “Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda – Open Air Everywhere”, čija realizacija počinje 01.07.2023. godine i trajaće do 31.12.2024.godine. Projekat se sufinansira sredstvima IPA II Programa prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine, a ukupan budžet projekta je 394.082,03 EUR.

Vodeći partner na projektu je Udruženje za razvoj NERDA,  a partneri iz Bosne i Hercegovine su Grad Tuzla i Turistička zajednica grada Tuzle, dok je Turistička organizacija zapadne Srbije, projektni partner iz Srbije. Područje provedbe Projekta obuhvata lokalitet Ilinčice u Bosni i Hercegovini, te Zlatiborski okrug u Republici Srbiji.

Projektom će se doprinijeti unapređenju turističke ponude i usluga u prekograničnom području, kroz povećanje mogućnosti turističkog sektora da privuče što veći broj domaćih turista.

Planirano je da se projektom dodatno unaprijedi turistička infrastruktura izletišta Ilinčica u smislu opremanja i dogradnje postojećih sadržaja namijenjenih za aktivan boravak u prirodi. To će, između ostalog, podrazumijevati postavljanje zip-line poligona, stijene za penjanje, adrenalinskog parka, te uređenje rekreativnog parka za najmlađe posjetioce. Značajan dio aktivnosti odnositi će se i na izgradnju kapaciteta ključnih aktera u turizmu za promociju ove vrste turističkih sadržaja, te na aktivnosti usmjerene ka promociji koncepta turizma koji se zasniva na boravku na otvorenom.

Grad Tuzla

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*