Prigožinu poručeno da se plaćenici Wagnera više neće boriti u Ukrajini

Čelniku ruskih plaćenika Jevgeniju Prigožinu poručeno je da se njegova grupa Wagner više neće boriti u Ukrajini jer je odbio da potpiše ugovore da svoje plaćenike stavi pod nadzor ministarstva odbrane, saopćio je u četvrtak visoki poslanik.

General-pukovnik Andrej Kartapolov, uticajni poslanik koji predsjeda donjim domom parlamentarnog odbora za vojsku, rekao je da je okidač za subotnju pobunu bilo Prigožinovo neslaganje sa zahtjevom ministarstva odbrane da njegova plaćenička grupa potpiše ugovore.

– Kao što znate, nekoliko dana prije pokušaja pobune, ministarstvo odbrane je saopćilo da sve formacije koje izvršavaju borbene zadatke moraju potpisati ugovore sa ministarstvom odbrane – kazao je Kartapolov.

– Svi su počeli da sprovode ovu odluku, svi osim gospodina Prigožina – dodao je.

Prigožin je 11. juna objavio da borci njegovog Vagnera neće potpisati nikakav ugovor s ministrom odbrane Sergejem Šojguom, dodajući kako Šojgu nije u stanju da upravlja vojnim jedinicama.

Kartapolov je kazao da mu je nakon odbijanja Prigožina da potpiše ugovore rečeno da se njegovi plaćenici više neće boriti u Ukrajini i da stoga neće dobiti državni novac.

Kao rezultat toga, rekao je poslanik, Prigožin je počinio izdaju zbog “prevelikih ambicija”, novca i onoga što je naveo kao “uzbuđenost”, prenosi Reuters.

federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*