Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 2. august 2021. godine: Christian Schmidt (na fotografiji) je od danas zvanično novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, nakon što je u Sarajevu od Valentina Inzka simbolično primio zbirku svih akata OHR-a. ( Nihad Ibrahimkadic - Anadolu Agency )

Schmidt poništio odluke NSRS i nametnuo izmjene Krivičnog zakona: Odgovarati će!

Visoki predstavnik u Christian Schmidt obratio se javnosti na press konferenciji u OHR-u.

On je rekao da je danas potpisao odluke.

– Nedavnim odlukama se krši Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum sačinjen da zaustavi strašni rat i strašne zločine. Naš mandat je da osiguramo da se tako nešto ne desi nikada više, rekao je Schmidt.

On je dodao da entitetske institucije nemaju pravo da derogiraju institucije države.

– Ovo je napad na Ustavni sud BiH kao i na odluke visokog predstavnika. Ne treba zaboraviti ko će snositi posljedice ovog avanturizma vlasti u Banja Luci. Snose ih građani u RS, rekao je Schmidt.

– Odlučio sam da zakon koji ne prihvata odluke visokog predstavnika neće stupiti na snagu. Također, Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH ne može stupiti na snagu. Sve je poništeno, rekao je Schmidt.

Dodao je da je donio odluku i da izmjeni Krivični zakon.

– Napad na ustavni poredak BiH će se tretirati kao krivično djelo. Sve opcije su i dalje na stolu, rekao je.

Pozvao je međunarodne partnere da razmotre uvođenje novih, ciljnih sankcija protiv onih koji urušavaju Dejtonski sporazum.

(RTV7/vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*