Plaćanje PDV-a se pomjera na zadnji dan u mjesecu, povećava se i prag?

Predstavnički dom PSBiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Predlagači su poslanici Mladen Bosić i Darko Babalj, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Predložene izmjene predviđaju da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj.

Također, izmjene Zakona o PDV-u BiH predviđaju povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM.

Predlagači su naveli da je razlog za donošenje zakona sadržan u istaknutoj potrebi poreskih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obavezni podnijeti poresku prijavu.

Pojašnjavaju i da je razlog za povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM očigledna potreba, s obzirom na inflatorna kretanja i povećanja cijena roba i usluga u proteklom periodu, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za naredni period.

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH i Unija poslodavaca Republike Srpke danas su u saopćenju za javnost pozvali poslanike Predstavničkog doma državnog parlamenta da usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, kojim se jačaju kapaciteti ove institucije, a čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*