Nezuk, BiH - 07. juli 2023.: U Nezuku, nedaleko od Sapne kod Kalesije, u poslijepodnevnim satima upriličeno je postrojavanje preživjelih pripadnika 28. divizije Armije RBiH i onih koji su preživjeli "marš smrti" iz jula 1995. godine. Time je počeo oficijelni dio 19. po redu "Marša mira", koji sutra ujutro kreće iz Nezuka prema Potočarima gdje će se 11. jula u Memorijalnom centru klanjati kolektivna dženaza i obaviti ukop 30 žrtava genocida u Srebrenici. ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )

U Nezuku okupljanje pred početak Marša mira, očekuje se više od 4.000 učesnika

U Nezuku kod Sapne počelo je okupljanje ljudi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i regiona i svijeta, koji će učestvovati u ovogodišnjem “Maršu mira”, pješačkom pohodu u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Organizatori Marša mira su istaknuli da imaju više od 3.250 prijavljenih učesnika, a da očekuju dolazak još nekoliko grupa i u konačnici broj od više od 4.000 učesnika.

Tokom noći su učesnici iz mnogih dijelova svijeta organizovano krenuli kao Nezuku. Ujutru u 4 sata je krenula grupa iz Ilijaša, a jutros su otišli i iz drugih gradova kao što su Gračanica, Kakanj, Živinice, Konjević Polje.

Učesnici Marša mira će se u narednim danima kretati obrnutom rutom od one kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije, u Tuzlu ili Kladanj.

“​Marš mira” se organizuje u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima, a u program je uvršten 2005. godine od kada se broj učesnika povećava svake godine.

Pohod traje tri dana, a ruta od Nezuka do Potočara je duga blizu 100 kilometara.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*