Potpisan nezakonit Dodikov ukaz u Službenom glasniku RS

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić potvrdio je da je jutros potpisao odluke o objavljivanju ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona kojima je predviđeno da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Srpske. Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak.

Lukić je potvrdio da je jutros potpisao odluke o objavljivanju ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona kojima je predviđeno da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji RS.

Lukić je rekao da je potpisao sve neophodne dokumente potrebne da se u Službenom glasniku u proceduru pusti objavljivanje ukaza predsjednika o proglašenju zakona, kao i akata i zaključaka koje je usvojila Narodna skupština.

Ovaj akt koji se odnosi na Ustavni sud BiH na snagu stupa sutra, odnosno dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, a Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske stupa na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku“, rekao je Lukić.

On je pojasnio da na ovom planu ne treba praviti veliku priču i dizati prašinu, jer je riječ o još jednom radnom danu u Službenom glasniku.

“Stojimo na raspolaganju građanima i institucijama Srpske kada je riječ o objavljianju svih ovih propisa. Tako će biti i ubuduće, posebno kada se donose ovako važne odluke o ukazima predsjednika Srpske. U tom smjeru za nas neće postojati ni subota ni nedjelja i radiće se svaki dan da bi se propisi objavili što prije”, rekao je Lukić.

Lukić postavljen nakon ostavke Devušić

Lukića je Vlada tog bh. entiteta imenovala dan ranije na telefonskoj sjednici, nakon što je prethodna vršiteljica Milka Devušić podnijela neopozivu ostavku na tu funkciju.

Ostavka dolazi nakon što je predsjednik tog bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik dan ranije potpisao sporni zakon o visokom predstavniku.

Zakonska procedura podrazumijeva da nakon toga odluka bude objavljena u Službenom glasniku RS-a.

Ovaj zakon je usvojila Narodna skupština Republike Srpske u drugoj polovini juna. Pored ovog zakona, entitetski parlament je usvojio i zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Uobičajeno je da zakoni postanu važeći osam dana nakon objavljivanja u glasniku, ali je u entitetskom parlamentu izglasano da stupe na snagu već dan nakon objave.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*