Istraživanje DEI: Više od 73 odsto ispitanika podržava ulazak BiH u EU

Direkcija za evropske integracije (DEI) sprovela je istraživanje javnog mnjenja “Stajališta građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracija u Evropsku uniju”, a rezultati su pokazali da više od 73 odsto ispitanika podržava evropski put Bosne i Hercegovine.

Istraživanje je provedeno u u maju i junu ove godine na uzorku od 1.200 ispitanika na nivou cijele države, a Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici je usvojio Informaciju o rezultatima istraživanja.

U periodu provođenja istraživanja 73,3 odsto ispitanika je podržalo ulazak BiH u Evropsku uniju, što je za 4,1 odsto manje u odnosu na istraživanje iz prethodne godine. Ulazak u Evropsku uniju je podržalo 86 odsto ispitanika iz Federacije Bosne i Hercegovine, 50,6 odsto ispitanika iz Republike Srpske i 71,5 procenata ispitanika iz Brčko Distrikta BiH.

Najviše ispitanika, i to 36,3 odsto, koji podržavaju ulazak BiH u EU kao glavni razlog navode slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, dok 30,5 procenata njih izdvaja garanciju trajnog mira i političke stabilnosti, a 22,4 %poštovanje zakona i propisa. Istovremeno, kao razlog podržavanja 9,1 odsto ispitanika navodi unapređenje infrastrukture.

Više od polovine ispitanika (52,7 odsto) koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog navodi strah od većih troškova života i poreza, dok 17,5 odsto ispitanih smatra kako je razlog gubitak raznolikosti kultura, a 13,2 procenta odgovorilo je kako je to prevelika centralizacija.

Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života bh. građana gotovo polovina ili 46,6 odsto ispitanika je navela borbu protiv korupcije, 18,3 smatra kako je neophodna reforma sudova i tužilaštava, 17,6 odsto ispitanika je navelo potrebu smanjena poreskih opterećenja, 10,3 odsto ispitanih neophodnom smatra reformu socijalnog sistema, a tek njih 4,9 je navelo reformu javne uprave.

Najviše ispitanika (50,7 odsto) smatra da bi najveću korist od ulaska BiH u EU imali mladi, a 16,3 odsto odgovorilo je kako će to biti političari.

Ukupno 40,9 odsto ispitanika smatra kako politizacija prosesa integrisanja u najvećoj mjeri otežava integraciju BiH u EU, što je više za 1,8 procenata u odnosu na godinu ranije, dok je nespremnost za promjene kao razlog navelo 23,3 odsto građana.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*