Preminula legendarna glumica i pjevačica Jane Birkin

Pjevačica i glumica Jane Birkin umrla je sa 76 godina, objavili su francuski mediji.

Englesko-francusku zvijezdu, koja je inspirirala dizajnersku torbicu Hermès Birkin, u njezinom je domu u Parizu pronašao njegovatelj, izvijestio je BFMTV.

Rođena je u Londonu kao kći Davida Birkina, kapetana Britanske kraljevske ratne mornarice, i glumice Judy Campbell.

Birkin je svoju karijeru započela kao glumica. Prvi uspjeh doživjela je u filmu Michelangela Antonionija, Blow Up, a međunarodnu pozornost privukla je vezom na ekranu i izvan njega sa Sergeom Gainsbourgom, jednim od najvećih kantautora francuske šansone.

Par se upoznao dok su zajedno radili na francuskoj satiričnoj romantičnoj komediji Slogan iz 1969., a iste su godine izdali i zajednički debitantski album.

Na albumu je bila, za to vrijeme poprilično skandalozna, eksplicitna pjesma Je t'aime…moi non plus koja je dosegla prvo mjesto na britanskim glazbenim ljestvicama i donijela paru slavu kakva je u to vrijeme bila rijetkost. Nakon njihovog razlaza 1980. Birkin je nastavila sa solo radom, kako filmskim tako i glazbenim, no Serge je i dalje nastavio pisati pjesme za nju.

Nastupala je sve do 2020. godine kada je slomila rame pa je morala otkazati nekoliko koncerata. U rujnu 2021. godine doživjela je moždani udar.

U vrijeme najveće slave, 1970-ih, bila je svjetska modna ikona pa je luksuzni brend Hermès po njoj nazvao njihovu danas najpoznatiju torbicu – Hermès Birkin. Na ideju o torbici došao je Jean-Louis Dumas 1981., tadašnji šef kuće Hermès.

U avionu je susreo slavnu Jane koja se žalila na strukturu i oblik svoje torbice. Tri godine nakon toga stvorena je prva torbica Birkin, koja je oduševila ljude diljem svijeta i postala statusni simbol. Danas je to najskuplja torbica na svijetu.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*