(VIDEO) Gost “Tuzle danas” prof. Vojislav Ivanović, svjetski renomiran gitarista i kompozitor

U nedjelju 16.7.2023. godine je počela 2. internacionalna Sedmica gitare u Tuzli što znači da će biti domaćin velikim umjetnicima. U okviru programskih dešavanja bit će održana četiri koncerta, intenzivne radionice u vidu individualne i grupne nastave, orkestar gitara, svakodnevno skupno vježbanje.
Jedan od predavača za klasičnu gitaru tokom trajanja “Sedmice gitare” je prof. Vojislav Ivanović. Riječ je o svjetski renomiranom gitaristi i kompozitoru, i izuzetno cijenjenom pedagogu.

Vojislav Ivanović, međunarodno renomirani kompozitor i gitarista već odavno se svrstao u doajene svjetske muzičke scene, posebno kada je klasična gitara u pitanju. Sa podjednako velikim uspjehom diplomirao je i magistrirao studije kompozicije kod prof. Vojina Komadine na Sarajevskoj Muzičkoj Akademiji i Gitaru kod Kostasa Kociolisa na Atinskom Konzervatorijumu. Njegovu muziku kritika je pored ostalog opisala kao „superiorno pisanu“ i „neopisivo delikatnu“. Njegov jedinstveni stil koristi elemente savremene klasične, tradicionalne i jazz muzike i za nju je rečeno da „posjeduje organsko jedinstvo koje je stoprocentni izraz životnog iskustva“. I kao gitarista i kao kompozitor dobitnik je značajnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju brojne prve nagrade na saveznim
takmičenjima gitarista, nagrada za interpretaciju na festivalu u Volosu, „Prix d’Italia“ u Palermu kao i nominacija za najprestižniju svjetsku muzičku nagradu „Grammy“.

Kao solista i u saradnji sa mnogim umjetnicima i orkestrima nastupao je širom bivše Jugoslavije, Rusije i Evrope. Na području tradicionalne, improvizovane i jazz muzike sarađivao je pored ostalih i sa mnogim muzičarima internacionalnog renomea kao što su Arild Andersen, Paolo Fresu, Paul Wertico i Miloš Petrović. Od 2008. nastupa sa Levante Guitar Duom koji osniva sa Aleksandrom Ivanović izvodeći autorsku muziku pisanu za duo gitara. Duo je pobrao izuzetne kritike domaće i međunarodne javnosti i
ostvario niz zapaženih nastupa u BiH, Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Grčkoj, Španij, Francuskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj.

Redovan je gost međunarodnih festivala i takmičenja kao predavač i član žirija. Pored kompozicija za orkestar, klavir, harfu i hor kao i filmsku i TV muziku u Vojislavova najzapaženija djela spadaju: 6 Cafe Pieces za gitaru, Sonata za gitaru, English Concerto za gitaru i gudače, Koncert za dvije gitare i orkestar „Concerto di Mare Nostrum“, 4 Pjesme na poeziju E.A.Poa za mezzo, gitaru, gudače i udaraljke i mnoga druga.

U pedagoškoj karijeri predavao je na muzičkim školama i akademijama u BiH, Srbiji, Grčkoj i Makedoniji i odgojio čitav niz međunarodno priznatih solista i pedagoga, a svoj pedagoški rad od 2010. godine izuzetno uspješno nastavlja kao profesor gitare na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

Ivanović je za RTV 7 Tuzla govorio o sedmici gitare, saradnji sa kolegama, radu sa mladim muzičarima, kao i planovima kada je upitanju njegova profesionalna karijera. Inače, Ivanović bio prvi profesor gitare kada je osnovana Srednja muzička škola u Tuzli.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*