Gradski štab civilne zaštite Tuzla donio odluke o opremanju i nabavljanju opreme za službe zaštite i spašavanja

U Gradskoj upravi Tuzla, u ponedjeljak, 17.7.2023., održana je treća redovna sjednica Gradskog štaba na kojoj su usvojene odluke o opremanju Mješovite specijalizirane jedinice civilne zaštite i službi zaštite i spašavanja grada Tuzle – II faza.

Glavna tema sjednice odnosila se na odobrenje sredstava za opremanje Mješovite specijalizirane jedinice civilne zaštite. U skladu s odlukom, odobrena su sredstva za nabavku specijalnog vatrogasnog navalnog vozila – vatrogasnog kamiona. Ovo vozilo će biti ključno za efikasnu reakciju u slučaju požara i drugih hitnih situacija.

Također, na sjednici je odobreno finansiranje nabavke rabljenog kamiona cisterne s kapacitetom od 7000 litara za pitku vodu, kao izuzetno važan resurs za osiguranje pitke vode u situacijama kada je pristup javnom vodovodu otežan ili onemogućen.

Na sjednici je donesena i odluka o odobravanju sredstava za opremanje Službe za zaštitu i spašavanje – Služba Crvenog križa/krsta grada Tuzle formirane u organizaciji Crveni križ/krst grada Tuzle. U okviru ovog odobrenja, bit će nabavljeno kombi vozilo koje će služiti za evakuaciju i prevoz invalidnih osoba u hitnim situacijama.

Također je usvojen zahtjev za odobrenje sredstava sa planom obuka 2023. godine, koji je uputila Gorska služba spašavanja Grada Tuzle.

Sjednica je završila s naglaskom na važnost ove investicije u opremanje i osposobljavanje različitih službi civilne zaštite, čime će se značajno unaprijediti kapaciteti i odgovornost Grada Tuzle u suočavanju s izazovima i potrebama u hitnim situacijama i katastrofama.

Grad Tuzla

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*