Njemačka: Više od 800 zaraženih stomačnim gripom na proljetnom festivalu

Više od 800 ljudi zarazilo se norovirusom (stomačnim gripom) na proljetnom festivalu u Stuttgartu na jugozapadu Njemačke.

Kako navode njemački mediji, nije poznato kako se virus proširio, ali se broj inficiranih značajno povećao tokom protekle sedmice.

Zvaničnici Stuttgartu vjeruju da izvor zaraze nisu hrana i piće, služeni u festivalskom šatoru, jer su analizirani uzorci bili negativni.

Kako se navodi, testiralo se i osoblje, kao i posuđe i voda korištena za pranje.

Iz Zavoda za zdravstvo smatraju da se virus prenosio sa osobe na osobu, kapljičnim putem, mada nije poznato ko je donio virus na festival, posjetilac ili neki uposlenik.

Posjetioci su se prvo požalili na povraćanje, dijareju i mučninu, a kasnije su zdravstveni službenici saopštili da se do petka zarazilo 815 ljudi.

Proljećni festival je počeo 20. aprila i trajaće 23 dana gdje posjetioci imaju prilike da uživaju u raznovrsnim vožnjama, tezgama i barovima koji nude osvježenje i zabavu.

Tokom 2023. godine festival je posjetilo 1,4 miliona ljudi.

Simptomi norovirusa su mučnina, dijareja i povraćanje, a dodatni simptomi su povišena temperatura, glavobolja te bol u nogama i rukama.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*