Krišto: BiH napravila važan iskorak, nadam se da će EU to uvidjeti

Predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto izjavila je uoči sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i zvaničnika BiH da će upoznati predstavnike EU o iskoracima kada je u pitanju stabilizacija političkih prilika i odnosa.

Ona je istakla da će tokom dana sastati sa visokim predstavnikom za spoljnu  i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom i sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem .

“Današnji sastanci, a i ovaj peti sastanak stabilizacijskog odbora je prilika da sa predstavnicima EU s jedne strane i njenim dužnisnicima i svim članicama, a, s druge predstavnicima BiH i njenim dužnosnicima dijalogom podignemo naše odnose na viši nivo u smislu ispunjavanja naših reformskih uvjeta”, rekla je Krišto.

Naglasila je kako se nada da će danas predstavnici EU posvjedočiti o svemu što je BiH u ovom mandatnom periodu napravila.

Prema njenim riječima, BiH je napravila važan iskorak kada je u pitanju stabilizacija političkih prilika i odnosa, a i iskorak kada je u pitanju Savjet ministara.

“Mi smo do sada napravili već 23 sjednice Vijeća ministara, 18 redovnih i pet vanrednih sjednica na kojima smo usvojili mnoge reformske poteze, zakona, sporazuma strategija u borbi protiv korupcije i kriminala, raznih pravilnika. Zapravo stvorili pretpostavku za funkcionisanje i implementaciju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, navela je Krišto.

Košarac: RS podržava evropske integracije, ponudili smo rješenje za deeskalaciju krize

Bez Republike Srpske nema rješenja u Bosni i Hercegovini. Republika Srpska podržava evropske integracije BiH, o čemu najbolje svjedoči njena puna opredijeljenost za implementaciju 14 prioriteta, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

“To je naše opredjeljenje i naša politika. Onaj ko blokira projekte Republici Srpskoj i zagovara sankcije, zapravo podriva EU”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, predsjednik RS Milorad Dodik i institucije Republike Srpske su ponudili rješenja za deeskalaciju aktuelne političke krize u BiH.

Optužio je ministra odbrane BiH Zukana Heleza da “nije došao u Brisel da bude dio rješenja”.

“Nije došao da razmotrimo način na koji će se deblokirati procesi u BiH, kako ćemo doći do toga da institucije funkcionišu, kako ćemo riješiti pitanje imenovanja ministra finansija u Savjetu ministara, kako ćemo riješiti problem stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Nije došao da priča o realizaciji 14 prioriteta. Isključivi motiv mu je širenje laži i neistina u evropskim institucijama, te horski napadi na Milorada Dodika i Republiku Srpsku”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, potpuno su neprihvatljive insinuacije i optužbe na račun rukovodstva i institucija Republike Srpske.

Dodao je kako institucije Republike Srpske žele ustavne pozicije i dosljednu primjenu Dejtona.

Predstavnici Bosne i Hercegovine i Evropske unije sastali su se u Briselu, kako bi razgovarali o odnosima EU i BiH u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

Na 5. sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, dvije delegacije će preispitati pretpristupni proces s obzirom na izvještaj Komisije za 2022. godinu, s naglaskom na političkim i privrednim kriterijumima te pravnoj stečevini i pretpristupnoj pomoći.

Kako je najavljeno, učesnici sastanka će preispitati i trenutno stanje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*