Preminuo Mirko Novosel, legendarni košarkaš i trener

Legendarni hrvatski i jugoslovenski košarkaš i trener Mirko Novosel preminuo je u 86. godini.

Novosel je bio vrhunski košarkaš i trener, a obilježio je hrvatsku košarku kao tvorac ekipe Cibone koja je dominirala u 80-im godinama prošlog vijeka.

Najtrofejniji hrvatski košarkaški trener, koji je osvojio gotovo sve što se osvojiti moglo, rođen je 30. juna 1938. u Zagrebu, a nakon 15 godina duge igračke karijere u Lokomotivi (kasnije Cibona), košarku je na ovim prostorima zadužio kao malo koji trener.

Hrvatsku je 1993. vodio do evropske bronze u Njemačkoj, a bio je i jedan od najzaslužnijih ljudi što je reprezentacija Hrvatske uopšte smjela nastupiti na Olimpijskim igrama 1992. u Barseloni, gdje je igrala finale protiv Dream Teama i uzela senzacionalno srebro.

Jugoslaviju je odveo do čak pet medalja – dva evropska zlata (1973., 1975.), svjetskog srebra te olimpijskog srebra i bronze, a neizbrisivi trag ostavio je u Ciboni, koju je pretvorio u evropskog giganta.

S “vukovima” je uzeo Kup prvaka Europe 1985. i 1986., tri puta bio prvak Jugoslavije, a sedam puta osvojio je Kup. Dvaput ju je odveo i do trofeja u evropskom Kupu kupova.

Bio je član košarkaške Kuće slavnih.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*