Dodik: Gutereš nije nadležan da tumači Dejtonski sporazum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres nije nadležan da tumači Dejtonski sporazum, ali da je svojim odgovorom na pismo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović potvrdio da Kristijan Šmit nije imenovan za visokog predstavnika.

Dodik je rekao da Gutereš potpuno ignoriše činjenice i propise, te da je bio zatečen, iznenađen i ogorčen njegovim pismom.

“U pitanju je ozbiljna propaganda i aktivnost koja se preduzima protiv Republike Srpske koja je stigla na najveći nivo svjetske organizacije”, rekao je Dodik.

Dodik ističe da to ne znači da Republika Srpska nije u pravu.

“Mi smo tražili od /Gutereša/ da odgovori da li je /Šmit/ imenovan, a ne odluku o tome. Gutereš/ nije onaj koji tumači Dejtonski sporazum i šta on ima nama da govori o tome. Guteres nije potvrdio da je Šmit imenovan i on za nas ostaje nepotvrđen od Savjeta bezbjednosti”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je ukazao da Dejtonski sporazum u Aneksu 10 kaže da visoki predstavnik mora biti imenovan od Savjeta bezbjednosti i da za to mora biti donesena relevantna rezolucija.

“Ako se to desi u svim prethodnim slučajevima, a samo ne u ovom /u slučaju Kristijana Šmita/, onda ovo izgleda kao dječija priča gdje ste uhvaćeni u nekom lopovluku i prebacujete na drugoga – nisam ja, nego on”, rekao je Dodik.

On je naveo da su UN i Amerikanci sve vrijeme bježali od toga da UN budu nadležne za Dejtonski sporazum, još su bojali razvoja situacije sa Rusima i Kinezima i kako bi to izledalo na nivou svjetske organizacije.

“Postavlja se pitanje zašto se svake godine dva puta godišnje raspravanja o izvještaju o BiH? Zašto kada vi niste nadležni? Ako nisu nadležni, zašto je onda Pedi Ešdaun radio ono što je radio? Da li to znači da je to bespravno? Ako tačno ono što on /Gutereš/ kaže, zašte ste onda imenovali Pedija Ešdauna? To onda znači da ste to bespravno uradili”, rekao je Dodik.

Ako je tako, kaže Dodik, budući da nismo međunarodno priznata država i iako nismo članica UN, možemo razgovarati sa nekim članicama o tome možemo li tražiti obeštećenje.

“Mi nismo protiv evropskog puta BiH, ali priznajem da nisam entuzijasta kao što sam bio prije. Sa druge strane, apsolutno sam protiv članstva u NATO i mislim da je NATO bio korektan i nije tu da uređuje politiku. Ako NATO bude upotrebljen , to znači da će nas razgraničiti”, rekao je Dodik.

On je istakao da rukovodstvo Republike Srpske pokušava da održi ono što je bitno za njen subjektivitet i da ljudi moraju da budu sigurno u ono što njeno rukovodstvo radi.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*