Predstavnici rudara pozvani na sastanak u Vladu, rudari još u jami

Delegacija Saveza samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine pozvana je na sastanak Vlade FBiH, na kojem će se razgovarati o rješenju krize u zeničkom rudniku – potvrdio je Feni predsjednik Samostalnog sindikata Zavisnih društava Rudnici mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić.

– Sastanak će biti održan u 10.45 sati, vjerojatno kod resornog ministra za rudarstvo Vedrana Lakića.

Ovo je dobar znak i nadam se da će se napokon razriješiti ova situacija te da će naše kolege napustiti jamu “Raspotočje” – kaže Avdić.

On ističe kako su se i rudari iz pogona “Stara jama” jutros priključili te na platou pogona “Raspotočje” očekuju ishod sastanka. Zajedno s rudarima koji su od utorka, od 15 sati, u jami “Raspotočje”, boravi i predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” Nedžad Duraković.

Rudarima kasni isplata plaća za juni te naknade za topli obrok za maj, zbog čega su u utorak, nakon završene prve smjene, u radnički neposluh stupili rudari druge smjene, koji su već dvije noći prenoćili pod zemljom.

Direktor zeničkog rudnika Mensur Hukić jučer je kazao kako plaća i naknada za topli obrok nisu isplaćeni zbog činjenice da je ostvarena proizvodnja u mjesecu junu bila samo 9.168 tona uglja, što je 25,5 posto od proizvodnog plana za taj mjesec, te da je ostvaren prihod “od svega 396.000 KM, a što nije ni blizu dovoljno za ispunjenje obaveza”.

Pored male proizvodnje, dodao je, zeničkom rudniku je blokiran i račun na iznos od 1.355.000 KM, račun su ovog puta prvenstveno blokirali radnici koji više nisu uposlenici Društva. Proizvodnja za prvih šest mjeseci ove godine bila je samo 86.367 tona, odnosno 40,25 posto od plana, koji je bio 214.600 tona.

federalna.ba/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*