Preliminarne procjene: U BiH štete od poplava i klizišta procijenjene na 1,3 miliona EURA

Prema preliminarnim podacima štete na području Bosne i Hercegovine koje su uzrokovane poplavama i klizištima dosegle milijardu i 300 miliona eura.

Ovaj podatak iznio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić na press-konferenciji koja je uslijedila nakon sastanka s premijerima kantona i načelnicima općina pogođenih poplavama i klizištima.
Nikšić je prezentirao konkretne mjere koje Vlada Federacije BiH poduzela da bi se osigurala sredstva za sanaciju šteta, te donijela odgovarajuća zakonska regulativa koja će omogućiti da se osigurana sredstva što bolje rasporede.

Između ostaloga, planirano je osigurati 187 miliona KM od Međunarodnog monetarnog fonda kroz proširenje stand-by aranžmana, koja će se rasporediti tako da će jedan dio biti osiguran za Brčko Distrikt, a ostalo pola-pola između Vlade Republike Srpske i Vlade Federaciji BiH koje će biti utrošene za sanaciju šteta.
Također, u toku su pregovori sa Svjetskom bankom putem koje se planira osigurati 100 miliona dolara za Federaciju BiH, RS i Brčko Distrikt, a Evropska komisija najavila je da će iz IPA fondova izdvojiti 42 miliona eura.

Nikšić je kazao da bi Vlada FBiH trebala na današnjoj sjednici razmatrati tri važna zakona koji će pomoći da se sredstava što prije rasporede te je dodao da će, ukoliko Vlada FBiH postigne saglasnost o zakonima, biti upućeni u parlamentarnu proceduru po hitnoj proceduri.

Radi se o Zakonu o fondu za pomoć u obnovi područja zahvaćenih prirodnom nesrećom, Zakonu o finansiranju pomoći stradalim u prirodnoj nesreći te Zakon o prijenosu vlasništva nad nekretninama u vlasništvu Federacije BiH, kantona, gradova i općina.

U ovaj fond trebali bi biti uključeni predstavnici Vlade FBiH, kantona, donatora, predstavnici poslodavaca, parlamentarca i nevladinog sektora, ali i svi oni koji bi dali doprinos u kontroli i praćenju utroška sredstava fonda da bi se sredstva trošila na transparentan način.

– Od Agencije za bankarstvo i Centralne banke zatražili smo da, u saradnji s bankarskim sektorom, nađu mogućnost za stavljanje moratorija, produženja grejs perioda ili iznalaženja drugačijih mogućnosti da bi se za fizičke i pravne subjekte prolongirala otplata kredita. Ista aktivnost  je pokrenuta i prema Razvojnoj banci FBiH – kazao je premijer Nikšić.

Podsjetio je da Svjetska banka, Ujedinjene nacije i Evropska komisija uz predstavnike državnih i entitetskih institucija te Brčko Distrikta rade procjeni štete u sektorima energija, transport, agrikultura, stanovanje, infrastruktura, voda i sanitarije te radna mjesta i ekonomija, a prvi preliminarni rezultati trebali bi biti poznati do 18. juna.

Iako se ova procjena čeka, Nikšić kaže da prema preliminarnim podacima Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, nakon poplava i klizišta ugroženo je oko 15.000 radnih mjesta i to 5.000 u poljoprivredi i 10.000 u privredi.

– Predviđa se da će štete u Federaciji BiH biti mnogo veće u područjima pogođenim klizištima, nego u područjima pogođenim poplavama što će uzrokovati da se veliki broj stanovništva neće moći vratiti u svoje domove – dodao je Nikšić.

Najavio je da će se učiniti sve da svi oni koji su ostali bez krova nad glavom do zime riješe svoje stambeno pitanje, a za one za koje se to ne riješi nastojat će se osigurati mjesto gdje će boraviti koje neće biti kolektivni centar.
(FENA /RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*