Armin Mujkanović trećim mjestom u Ogulinu okončao nezgodan vikend

Nakon čitave decenije, brdsko prvenstvo Hrvatske se vratilo u Ogulin. Veoma izazovna staza je za svoj povratak u Prvenstvo Hrvatske dobila i dijelove s novom asfaltnom podlogom, a poboljšan je i sigurnosni aspekt u odnosu na posljednje izdanje. Armin Mujkanović je nakon najave povlačenja iz Prvenstva Hrvatske ipak kratkoročno vratio u nadi da će zadržati šanse za odbranu titule u klasi 6a. Situacija u FIA CEZ šampionatu je potpuno čista, te Tuzlak mirno kontroliše stanje u Grupi 1.

Ovogodišnji nastup u Ogulinu je bio prvi za Mujkanovića. Potpuno nova staza za bh. automobilistu s hrvatskom licencom je „na prvi dodir“ djelovala veoma zanimljivo i činilo se da će u nedjelju imati još prostora za napredak. Drugo mjesto u klasi i grupi nakon treninga je ulijevalo optimizam za nedjeljnu trku.

Osjetim da imam još prostora za sutrašnju vožnju na trci, ovo su treninzi i naravno da nisam išao na limitu, ali sigurno nije ni konkurencija. Ostaje mi da pregledam snimke i analiziram gdje još mogu pronaći još koju desetinku. Ipak, ono što me ne raduje je činjenica da je za sutra najavljena kiša, što dosta komplikuje stvari. Iako inače volim kišu, sada ne bih volio da se prognoza obistini jer jednostavno niko od nas ne poznaje ovu stazu dovoljno i ne znamo limite. Nadam se da će sve proći dobro.“, izjavio je Mujkanović nakon treninga.

Prognoza se ipak obistinila i prva vožnja je vožena po kišom natopljenoj stazi u Ogulinu. Tuzlak je poznat po izuzetno dobroj vožnji u kišnim uslovima pa je i ovoga puta pokazao da je itekako konkurentan kada je podloga veoma klizava. Četvrto mjesto u grupi, uz samo 1,5 sekundi zaostatka za vodećim pokazuju da je Mujkanović bio veoma brz u kišnim uslovima. Za drugu vožnju, staza se osušila i to se pokazalo kao hendikep za Mujkanovića i njegovu nedovoljno konkurentnu Hondu. Ipak, Mujkanović je osvojio treće mjesto u klasi 6a i novi podijum, kao i nove poene za Splitski autoklub.

Nisam zadovoljan, ali ovo je realan odnos snaga kada pogledate moj automobil i ostale u klasi. Nažalost, sa čistom Grupom N ne mogu parirati momcima u lakšim automobilima. Nije sve u snazi, tu možda imam blagu prednost u odnosu na ostale, ali zato kilaža mog automobila predstavlja ogromnu prepreku. Ono čime mogu biti zadovoljan je moja vožnja po kiši i drago mi je da je jedna takva injekcija samopouzdanja došla pred važnu trku u Srbiji koja se boduje za FIA CEZ šampionat.“, zaključio je Mujkanović nakon veoma nezgodnog vikenda u Ogulinu.

Naredni nastup Tuzlaka je za dvije sedmice na Tari u Srbiji, a pobjeda u okolini Bajine Bašte bi mu donijela „meč loptu“ u borbi za prvaka FIA CEZ šampionata.

(Press Armin Mujkanović/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*