Sve više Kubanaca u BiH na ruti ka EU: Na petom su mjestu prema broju tražilaca azila kod nas

Bosna i Hercegovina je i dalje popularna ruta za migrante koji su na putu ka Evropskoj uniji. Na područje Krajine, gdje ih kod nas ima najviše, dnevno pristiže stotinjak migranata. Provjerili smo odakle najviše dolaze.

Tragom informacije da se u Krajini može primijetiti sve više Kubanaca koji su na svojoj “balkanskoj ruti” s ciljem odlaska u zemlje Evropske unije, pitali smo Službu za poslove sa strancima o broju ovih državljana koji su tokom ove godine tražili azil u Bosni i Hercegovini.

“Od početka 2023. godine pa sve do sada, njih 724 je iskazalo namjeru za azil u Bosni i Hercegovini”, naveli su oni, dok je u istom period prošle godine bilo otprilike 200 manje ovakvih zahtjeva.

Kubanci su također peti po brojnosti u Bosni i Hercegovini, a na prvom mjestu su ubjedljivo Afganistanci.

“Od početka 2023. godine, namjeru za azil iskazalo je 16.117 migranata, a najveći broj dolazi iz Afganistana (7.698), Maroka (3.359), Bangladeša (834), Pakistana (799), Kube (724), Konga (539), Irana (469), Alžira (252), Sirije (207), Indije (145) itd”, rečeno nam je iz Službe za poslove sa strancima.

Veliki broj Kubanaca u Bosni i Hercegovini predstavlja neobičnu situaciju s obzirom na to da postoje mnogo bliža mjesta na kojima mogu doći do EU. Međutim, to što su na petom mjestu po brojnosti u BiH govori u prilog tvrdnjama da je BiH “čekaonica” za EU zbog njene “šuplje” granice.

Migranti u BiH uglavnom dolaze iz Srbije i Crne Gore, a sa granice uglavnom odmah odlaze u Krajinu kako bi lakše ušli u Hrvatsku.

Do aprila ove godine Srbija je imala i bezvizni režim sa Kubom koji je ukinut nakon pritisaka EU i prijetnji ukidanjem bezviznog režima za ulazak u Šengenski prostor. Poslanici Bundestafa su tada Srbiju optužili čak i da ciljano bez viza puštaju u zemlju stanovnike Kube, Indije, Tunisa i Burundija, kako bi mogli lakše doći do EU.

Povodom stanja sa migrantima smo kontaktirali i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafu Ružnića koji je također potvrdio da im najviše dolaze migranti iz Afganistana. Kazao je da Kubanaca ima, ali da broj nije veliki.

Osim toga govorio je i o dnevnom prosjeku pristizanja migranata navodeći da osim onih koji stižu u BiH ilegalno, njih 20-ak dnevno bude vraćeno iz Hrvatske prema sporazumu o readmisiji te da je riječ uglavnom o državljanima Kine.

“Mi smo u petak imali 300 i nešto u kampu Lipa, ali danas ih je 200. Dolazak migranata migrantskom rutom je od 80 do 100 dnevno u kantonu”, naveo je.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*