Desetine uhapšenih u opsežnoj FBI-ovoj akciji razbijanja pedofilskog lanca

Ukupno 98 osoba je uhapšeno u vezi sa seksualnim zlostavljanjem djece, a trinaestoro djece spašeno je od povreda, saopštile su američke i australske vlasti u utorak, više od dvije godine nakon što su dva agenta FBI-a ubijena istražujući navodni međunarodni pedofilski lanac.

Na obraćanju medijima u utorak, Federalni istražni ured (FBI) i Australska federalna policija (AFP) saopštili su da je kao rezultat zajedničke operacije 79 hapšenja, 65 optužnica i 43 osude izvršeno u SAD-u, dok je 19 muškaraca uhapšeno u Australiji, javio je CNN.

Dva agenta FBI-a koji su istraživali navodni lanac ubijeni su 2021. dok su izvršavali nalog za potragu za IT programerom osumnjičenim za posjedovanje materijala o zlostavljanju djece, kako je ranije pisao CNN.

Navodni lanac zlostavljanja djece bio je “peer to peer mreža” s “nekim prijestupnicima koji su činili prekršaje više od 10 godina”, kazala je zapovjednica australske savezne policije Helen Schneider.

“Neka od djece bila su poznata muškarcima koji su uhapšeni”, dodala je Schneider, ali je odbila dalje komentirati.

Australska istraga

Istraga australske policije započela je 2022. kada je FBI proslijedio pojedinosti o australskim članovima peer-to-peer mreže koji su navodno dijelili materijale o zlostavljanju djece na takozvanom dark webu.

“Ova je operacija bila vrlo složena”, rekla je novinarima u utorak FBI-eva pravnica u Canberri, Nitiana Mann.

“Složenost i anonimnost ovih platformi znači da se nijedna agencija ili država ne može sama boriti protiv ovih prijetnji”, dodala je.

Većina australskih navodnih prijestupnika imala je poslove koji su zahtijevali napredne informatičke vještine, saopšteno je iz policije.

Članovi mreže navodno su koristili “softver za anonimno dijeljenje datoteka, razgovor na oglasnim pločama i pristup web-mjestima unutar mreže”, koristeći enkripciju i “druge metode za izbjegavanje otkrivanja organa za provođenje zakona”, dodaje se u saopštenju.

Zapovjednica AFP-a Schneider rekla je da su navodni prijestupnici upravljali “sofisticiranom mrežom”.

“Gledanje, distribucija i proizvodnja materijala o zlostavljanju djece je užasan zločin, a koliko je ova mreža išla da bi izbjegla otkrivanje pokazatelj je koliko su bili opasni”, naglasila je I dodala da se ne mogu isključiti i daljnja hapšenja.

Više od 200 međunarodnih tragova poslano je partnerskim zemljama i više od 300 istraga otvoreno je kao rezultat zajedničke operacije, kazala je Mann.

Smrtonosna pucnjava

Specijalni agenti FBI-a Daniel Alfin i Laura Schwartzenberger poginuli su u pucnjavi u stambenom kompleksu Sunrise na Floridi dok su izvršavali federalni nalog za pretres 2. februara 2021.

Tri druga agenta su ranjena, a osumnjičeni za pucnjavu je preminuo na mjestu događaja.

U to vrijeme, glavni agent FBI-a iz Miamija George Piro nazvao je pucnjavu i gubitak Alfina i Schwartzenbergera “vrlo mračnim danom za FBI”.

Agenti su bili poznati po svojim uzornim naporima na terenu, boreći se protiv zlostavljanja djece svojim istraživačkim radom i podučavajući učenike o opasnostima seksualnih zločina.

Njihova smrt bila je prvi slučaj od novembra 2008. da je agent FBI-a smrtno stradao tokom obavljanja dužnosti.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*