Ambasada SAD-a osudila napad na osoblje Memorijalnog centra Srebrenica

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini osudila je, u poruci objavljenoj na Twitteru (platforma X), napad na Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, kao i prijetnje upućene osoblju ove institucije koje su uslijedile nakon objave istraživačkog dokumenta Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici.

“Snažno osuđujemo negiranje genocida, kao i iskrivljene i nepoštene prikaze historije. Danas u Bosni i Hercegovini previše ima i jednog i drugog”, poručuju iz Ambasade SAD-a, pozivajući odgovorne institucije da temeljito istraže prijetnje i procesuiraju počinitelje.

Dalje ističu da su priznavanje i prihvatanje činjenica o genocidu i ratnim zločinima počinjenim tokom rata od 1992. do 1995. godine bitan prvi korak prema pomirenju.

“To je odgovornost koja leži na cijeloj Bosni i Hercegovini, a ne samo na jednoj etničkoj grupi”, navode.

“Veličanje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost, kao i napori da se reabilitiraju osuđeni ratni zločinci ili minimiziraju njihovi zločini, podrivaju temelje društva zemlje poticanjem mržnje i netolerancije. Ove radnje podrivaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju u mirnom i prosperitetnom životu”, dodali su.

Osporavanje izvještaja

Nakon što je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari objavio Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici, oglasio se predsjednik Skupštine organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Branimir Kojić, koji je, između ostalog, izvještaj ocijenio kao “jednu od mnogobrojnih neistina kojima se ‘pere’ novac”.

“Izvještaj su pisale neznalice iz dva cilja – da opravdaju sredstva koja im je dala Velika Britanija i da se začepe usta svima koji ne misle kao oni i koji stvari gledaju kroz prizmu istine i činjenica”, rekao je Kojić.

Nakon toga su uslijedila dalja negiranja i prijetnje kreatorima ovog izvještaja, kao i nove prijetnje i zastrašivanja povratnika.

Tim povodom oglasio se na Twitteru (platforma X) i direktor Memorijalnog centra Sebrenica-Potočari Emir Suljagić, ističući da je “krenula odmazda” i pozivajući na zaštitu članova i članica tima Memorijalnog centra.

“Riječ je o napadu na pojedince bez presedana, kako kroz tzv. mainstream medije Republike Srpske, tako i kroz regionalne portale. Posebno se targetiraju Bošnjaci povratnici, ljudi koji stvarno žive ovdje sa svojim porodicama i u svojim domovima”, poručio je Suljagić.

Prema Izvještaju o negiranju genocida u Srebrenici od maja 2022. do maja 2023. godine zabilježeno je 90 slučajeva negiranja genocida u Srebrenici.

Kao i u prethodnom Izvještaju, najveći negator genocida u Srebrenici prema istraživanju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je čak 11 puta na različite načine negirao genocid.

Ovogodišnji izvještaj je pokazao da je negiranje genocida znatno smanjeno u odnosu na prethodne tri godine – 2022. godine broj je bio 240, dok je 2021. godine zabilježeno 681 negiranje.

Međutim, negiranje genocida sve više dolazi od predstavnika vlasti s državnog i entitetskog nivoa i to je, navode iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, zabrinjavajuća pojava s obzirom da se radi o izabranim zvaničnicima.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*