FILE PHOTO: A sign is seen near the Bug River at the Poland-Belarus border, near Kostomloty, Poland July 20, 2023. The sign reads: "State border. Crossing prohibited". REUTERS/Kuba Stezycki/File Photo

Poljska šalje 2.000 vojnika na granicu sa Bjelorusijom

Poljska će poslati 2.000 vojnika na svoju granicu s Bjelorusijom, rekao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova za državnu novinsku agenciju PAP dans. Ovo je dvostruko više od broja koji je tražila granična straža kako bi se zaustavili ilegalni prelasci i održala stabilnost.

Kako navodi Reuters, Poljska je sve više zabrinuta za pogranično područje otkako je nekoliko stotina plaćenika grupe Wagner stiglo u Bjelorusiju prošlog mjeseca na poziv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Bjelorusija je ove sedmice započela vojne vježbe u blizini granice, a Lukašenko je nekoliko puta rekao da obuzdava Wagnerove borce koji žele da napadnu Poljsku.

Poljska je također zabilježila porast broja migranata sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju preći granicu posljednjih mjeseci. U posljednje dvije godine optužuje Bjelorusiju da regrutuje migrante u siromašnim zemljama i da ih ilegalno šalje preko granice kako bi podstakla nestabilnost.

Ovo pojačanje neće biti od 1.000, već od 2.000 vojnika. Ovu odluku je donio Komitet za sigurnost, ovu odluku je donio ministar (odbrane) Mariusz Blaszczak“, rekao je Maciej Wasik za PAP.

On je u ponedjeljak rekao da granična straža traži da se rasporedi dodatnih 1.000 vojnika, te da sve pokušaje migranata da ilegalno uđu u Poljsku sada organizuju bjeloruske vlasti.

Da imamo prave granične službenike na drugoj strani, a ne švercerske službe, ti prelazi uopšte ne bi postojali”, rekao je on.

Bjeloruska ambasada u Varšavi nije odmah odgovorila na zahtjev poslat e-poštom za komentar. Bjelorusija je ove sedmice započela vojne vježbe u blizini granice.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*