News Bilder des Tages NATO, Luftwaffenübung, Air Defender 2023 12.06.2023 Deutschland, 25 Staaten, 10.000 Soldaten, 250 Flugzeuge, zivile Flüge beeinträchtigt, fiktiver Angriff, Nato-Verbündete, Russland, Signal, Stärke, Wladimir Putin, Auftaktveranstaltung, Militärflugplatz Wunstorf, Vorbereitungen, mobiles Tanklager, Transportflugzeuge, Lärmbelastung, Demonstranten, Frieden, Krieg in der Ukraine, Tankflugzeug, Boing KC 767 B, Eurofighter Typhoon, Luftbetankung, Militärischer Einsatz, Militär, Waffensystem, Logistik, Luftwaffenstützpunkt, Kampfflugzeug, Luftüberlegenheit, Luft-Boden-Rolle, Waffen, Symbolbild *** NATO, air exercise, Air Defender 2023 12 06 2023 Germany, 25 countries, 10,000 soldiers, 250 aircraft, civilian flights impaired, fictiti,Image: 782916386, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Model Release: no, Credit line: Joeran Steinsiek / imago stock&people / Profimedia

NATO uvježbava brzo raspoređivanje borbenih trupa na istočnoj granici

NATO je spreman da ojača istočni dio teritorije Alijanse, onog trena kada to bude zatraženo, saopšteno je iz te organizacije.

„Kako bi bolje odbranio svoju istočnu granicu, NATO uvježbava brzo raspoređivanje trupa spremnih za borbu i jača svoju sposobnost da borbene grupe veličine bataljona u kratkom roku poveća do nivoa brigade, gdje i kada to bude potrebno,“ navodi se u saopštenju.

Prvi takav test bila je vježba „Griffin Shock”održana u Poljskoj u maju ove godine, kada je 2. konjički puk američke vojske privremeno raspoređen u borbenu grupu Poljska.

“Dodatne trupe, oklopna vozila i artiljerija pretvorili su borbenu grupu veličine bataljona u brigadu od nekoliko hiljada vojnika, kojima je komandovao NATO multinacionalna divizija sjeveroistok,” navode u NATO i podsjećaju da su slične vježbe u Estoniji i Litvaniji u međuvremenu održale Velika Britanija i Njemačka.

Kako kažu, ta vojna vježba u skladu je sa novim odbrambenim planovima NATO, koji su dogovoreni na samitu u Vilnjusu, sa ciljem da se poboljša sposobnost Alijanse da zaštiti svoju teritoriju i građane.

NATO ima osam borbenih grupa, različitih veličina i sastava, koje se nalaze u Bugarskoj, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Njihova veličina i sastav su prilagođeni specifičnim geografskim faktorima i prijetnjama.

„Prisustvo savezničkih snaga u istočnom dijelu Alijanse je opipljiv podsetnik da je napad na jednog saveznika u NATO napad na sve,“ upozovaraju iz NATO.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*