Protestne šetnje širom BiH danas u 18 sati: Skrenuti pažnju na problem femicida

U Sarajevu, Mostaru i Zenici danas će biti održani protesti građana zbog ubistava koja su se u petak desila u Gradačcu. Građani ovim putem žele ukazati na problem femicida i sistema koji je doveo do novog nasilja nad ženama i u konačnici ubistva.

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva pozvala je građane Sarajeva da u 18 sati izađu na mirnu šetnju zbog stravičnog zločina u Gradačcu.

“Svjesna funkcije koju obnašam i pažnje javnosti koju ona nosi, dozvolite mi da to u ovom trenutku zloupotrijebim.

Tragična ubistva u Gradačcu ne dozvoljavaju mi da sjedim skrštenih ruku. Osjećam svaku obavezu da uradim sve što mogu kako ova tema ne bi imala svoj rok trajanja, kako to kad nas obično bude.

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i ono mora biti tačka odakle će se slati sve važne i snažne poruke.

Pozivam sve građane Sarajeva da se u svojoj solidarnosti pridruže mirnoj šetnji u znak protesta protiv svake vrste nasilja oko nas, posebno nasilja nad ženama.

Grad Sarajevo će biti inicijator i organizator protestne šetnje. Vrijeme je da institucije preuzmu odgovornost i daju dodatni kredibilitet i ozbiljnost situaciji koja je alarmantna.

Na mirnu protestnu šetnju, dostojanstvenu pozivam vas sutra, u ponedjeljak u 18 sati. Okupit ćemo se zajedno kod Katedrale i prošetati do Aria centra”, poručila je Karić.

Također, istovremeno inicijativa građanki/na Mostara organizira mirni prosvjedni skup danas u 18 sati na Španjolskom trgu u Mostaru.

„Mirnim protestima nastojimo, zajedno, skrenuti pažnju javnosti na problem femicida, nasilja nad ženama, ali i iznijeti zahtjeve upućene svim nositeljima vlasti kako na lokalnom, kantonalnom tako i na državnom nivou“, priopćeno je iz Inicijativa građanki/na Mostara.

Iz te nevladine organizacije traže od nositelja vlasti u Bosni i Hercegovini da problemu femicida i sve češćoj pojavi femicida u BiH pristupe ozbiljno.

Zahtijevaju uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao kaznenog djela u sve zakonske i podzakonske akte, te hitno usklađivanje kaznenih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.

Također se zahtijeva dosljedna primjena zakona i u slučajevima kada dođe do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici, da se počinitelju sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*