Košarkaši BiH večeras protiv Mađarske igraju meč odluke, zavisimo i od duela Poljske i Portugala

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 21 sat u poljskim Gliwicama igra utakmicu 3. kola pretkvalifikacija za Olimpijske igre protiv selekcije Mađarske, a pobjeda bi nas izvjesno odvela u drugi krug takmičenja, iako ni to nije stoprocentno sigurno.

Nakon što smo savladali Portugal rezultatom 84:75, te izgubili od domaćina Poljske 85:76, jasno je da nemamo pravo na novi posrtaj ukoliko želimo izboriti polufinale.

Uoči posljednjeg kola zaista je mnogo kombinacija za prolaz, ali ipak je najizvjesnije da nas pobjeda vodi dalje. Poljska i Portugal će svoju utakmicu odigrati od 18 sati što je svakako olakšavajuća okolnost za naš tim, jer ćemo u duelu protiv Mađarske tačno znati šta nam je potrebno za prolaz.

Selektor Adis Bećiragić je svjestan da ni pobjeda u posljednjem kolu protiv Mađarske ne garantuje prolazak u polufinale, jer bi se u slučaju pobjede Portugala protiv Poljske i našeg trijumfa nad Mađarskom gledala koš razlika između Poljaka, Portugalaca i nas.

“Nadam se da će Poljaci i Portugalci odigrati na fer način, a nadam se da ćemo mi protiv Mađarske odigrati puno bolje i plasirati se u polufinale. Nadam se da ćemo mi i Poljaci proći dalje i da ćemo igrati u finalu, a onda ćemo igrati puno bolje protiv njih”, rekao je selektor BiH.

Podsjetimo, ukoliko naša reprezentacija zauzme jedno od prva dva mjesta na turniru u Gliwicama, plasirat će se u polufinale gdje će ući i dvije najbolje ekipe iz grupe A u kojoj su Češka, Izrael, Estonija i Sjeverna Makedonija.

Mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre će dobit će samo ekipa koja osvoji turnir.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u Francuskoj neposredno pred početak Olimpijskih igara, a na njemu će učestvovati 24 ekipe koje će se boriti za četiri mjesta koja ne popune ekipe sa Svjetskog prvenstva koje će se održati za nekoliko sedmica.

Susret Bosna i Hercegovina – Mađarska igra se večeras u 21 sat u poljskom gradu Gliwice.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*