Predsjednica Suda u Gradačcu: Sulejmanović je bio nasilnik, ali sudija prati dokaze, a ne šta priča čaršija

Sutkinja Lejla Numanović uopšte nije znala za podeblji dosije Nermina Sulejmanovića. Ona nije imala pojma. A i da je znala, sudac ne može donijeti odluku na osnovu toga što priča čaršija. U predmetu nije bilo izvoda iz kaznene evidencije. On jeste bio nasilnik, ali sudac ne sluša čaršiju, sudac traži dokaze, izjavila je za BHRT predsjednica Opštinskog suda u Gradačcu Slobodanka Kojić.

Kojić tvrdi da Sud nije napravio propust zbog odbijanja da donese zabranu pristupa Nerminu Sulejmanoviću nakon što je njegova bivša supruga Nizama Hećimović to tražila.

“Sutkinja je donijela rješenje, ja da sam bila na njenom mjestu ja bih isto rješenje donijela. Sudija je neovisan u donošenju svoje odluke. Ja lično mislim da nije napravljen propust”, rekla je Kojić.

Istakla je kako je iz medija saznala da je prijava otišla Uredu disciplinskog tužioca, te da će oni donijeti konačno rješenje o njenoj odgovornosti.

Pojasnila je da sutkinja nije imala dovoljno dokaza za izricanje mjere zabrane prilaska. 

“Od dokaznog materijala dobila je samo zahtjev za izricanje zaštitne mjere, službenu zabilješku od policije da je događaj prijavljen, da je policija obavila razgovor sa Nerminom Sulejmanovićem, da je on negirao izvršenje krivičnog djela, i imala je njenu izjavu gdje je ona koristila blagodet svjedočenja, rekla je da ne želi da svjedoči, to je njeno zakonsko pravo. Rekla je da je bilo nasilja, ali nije  opisala detaljno ništa, rekla je da ne želi više da živi sa Sulejmanovićem”, navela je predsjednica Opštinskog suda u Gradačcu.

Poručila je da sudija mora imati dokaze, bez obzira na sve.

“Želim da poručim svim žrtvama nasilja: Ljudi morate da učestvovati”, navela je Kojić.

Osvrnula se i na reakciju javnosti i napade na sutkinju Lejlu Numanović.

“Ovo se može desiti svakome, ako će nama suditi društvene mreže, mi odosmo kući, pa nek oni sjednu u sudačke stolice i nek sude svima”, navela je Kojić.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*