SIPA: Uhapšena osoba pod sumnjom da je trgovala ljudima

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u četvrtak ujutro su na području Bihaća slobode lišili osobu inicijala A.O. (1968) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo trgovine ljudima.

Pripadnici SIPA-e su pretresli objekat koji koristi navedena osoba s ciljem pronalaska predmeta i tragova koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Akcija je provedena po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Provedenim istražnim radnjama utvrđeno je da je A.O. žrtvu trgovine ljudima „kupio“ a zatim držao u ropskom odnosu u periodu dužem od dvije godine, te upotrebom sile i drugim oblicima prinude primoravao da svakodnevno prosjači i donosi mu novac koji pribavi na taj način, izlažući je pri tome svakodnevnom fizičkom, psihičkom i seksualnom nasilju, čime je počinio krivično djelo trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Žrtva je punoljetna ženska osoba sa blagom mentalnom retardacijom, koja je svakodnevno bila izložena nehumanom postupanju i raznim torturama, a svaka njena neposlušnost kažnjavana je na najsuroviji način.

SIPA je u prethodnom periodu Tužilaštvu BiH podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima protiv nekoliko osoba u ovom predmetu, a provedenim istražnim radnjama utvrđene su nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba, dok je žrtva trgovine ljudima na adekvatan način zbrinuta.

SIPA nastavlja dalje aktivnosti u ovom predmetu do njegovog okončanja, navodi se u saopćenju Agencije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*