Srebro koje sija kao zlato: Armin Mujkanović je šampion FIA Centralnoevropske zone u grupi 1

Nakon velike borbe tokom prošle godine koja je rezultirala osvajanjem titule prvaka Hrvatske u brdskim trkama u klasi 6a, Armin Mujkanović je ove godine otišao korak naprijed i započeo svoju kampanju u šampionatu FIA Centralnoevropske zone. Drugi po jačini šampionat je bio neostvarena želja za tuzlanskog automobilistu i većim dijelom karijere nedodirljiv obzirom na veoma ograničen budžet. Ove godine, kockice su se poklopile da započne svoju cjelosezonsku kampanju u tom šampionatu.

Nakon pobjeda u Splitu, Kruji i Ponikvi, Mujkanoviću je ostao još nastup u Cazinu koji je trebao da mu donese najveći uspjeh u karijeri. Zbog tehničkih problema s njegovim standardnim automobilom, Hondom Integrom Type R, Mujkanović je u Cazin stigao sa rezervnim automobilom – Zastavom Yugo Proto s motorom iz Kawasaki motocikla. Nervoza u taboru tuzlanskog automobiliste se mogla rezati nožem, obzirom na to da je upravo taj automobil mnogo puta iznevjerio Mujkanovića i koštao ga velikih uspjeha, a sada je bilo na njemu da mu donese najveći uspjeh u karijeri.

Treninzi su prošli mirno. Mujkanović se privikavao na automobil koji nije vozio gotovo godinu dana i koji je dosta teži za vožnju od njegove Integre. Cilj je bio samo završiti jer mu je za titulu bilo potrebno pet bodova, a za drugo mjesto dobija 9, što je sasvim dovoljno za historijski rezultat. Automobil je ovoga puta bio na visini zadatka i nije pravio probleme svom vozaču. Nedjelja je bila dan odluke. Pred Mujkanovićem su bile dvije vožnje koje su ga vodile ka najvećem uspjehu i ispunjenju sna. Napokon, Yugo je funkcionisao kako je trebao 2019. i 2020. kada je svog vlasnika koštao važnih bodova i na kraju titula. Ružno pače je postalo labud, a Armin Mujkanović se okitio titulom prvaka FIA Centralnoevropske zone u grupi 1:

„Ne mogu da vjerujem da smo uspjeli! Ovo je bila izuzetno teška godina za mene, godina odricanja, godina napornog rada i velike borbe. Integra je dva puta pravila probleme, automobil koji je izuzetno rijedak i čiji su dijelovi na cijeni, počeo je da stvara probleme i ugrožava nastavak sezone i borbu za titulu. Na svu sreću, stigli smo do cilja, stigli smo do najvećeg uspjeha u karijeri. Ne mogu ni sam da sve iskažem što trenutno osjećam. Ovo je ludo, prije 3 godine, upravo ovaj automobil mi je skoro „ubio“ želju za trkama, a sada smo osvojili titulu prvaka CEZ-a. Mislim da će Yugo ipak ostati trajno urezan u moje srce!“ , izjavio je euforični Mujkanović nakon trke u Cazinu.

(Press A.M./RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*